Загальні положення законодавства, які регламентують процедуру безоплатної приватизації землі
Авторський колектив: Навроцький Д. М., Жадобін В. І., Білоголовий Я. О., Варєнікова В. Ю., Кошулько Є. В., Дерлюк В. Д., Панфілова Д.
Навроцький Дмитро
16.11.2023

Набуття права приватної власності на землю шляхом безоплатної приватизації здійснюється на добровільній основі й полягає в безоплатній передачі земельних ділянок державної та комунальної власності у приватну власність. Можливість безоплатної приватизації землі законодавчо передбачена для фізичних осіб (лише для громадян України), юридичних осіб (для садівницьких та дачних кооперативів, житлово-будівельних (житлових) та гаражно-будівельних кооперативів).

Процедуру безоплатної приватизації земельних ділянок регламентують такі основні нормативно-правові акти:

– Конституція України, прийнята 28.06.1996 року (стаття 14);

– Земельний кодекс України від 25.10.2001 року №2768-III (статті 25, 35, 41, 52, 79-1, 116, 118, 121, 122, 125, 126, 186, 186-1);

– Закон України «Про особисте селянське господарство» від 15.05.2003 року №742-IV (стаття 5);

– Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.2003 року № 899-IV;

– Закон України «Про землеустрій» від 22.05.2003 року №858-IV;

– Закон України «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.2011 року №3613-VI;

– Закон України «Про державну експертизу землевпорядної документації» від 17.06.2004 року №1808-IV;

– Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 року №1952-IV;

– Інші нормативно-правові акти.

Відповідно до ст. 14 Конституції України право власності на землю гарантується; це право набувається й реалізується громадянами, юридичними особами та державою відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їхніх повноважень, визначених ЗК України або за результатами аукціону.

Випадки, коли землі державної та комунальної власності передаються громадянам безоплатно, визначені в ч. 3 ст. 116 ЗК України, відповідно до якої безоплатна передача земельних ділянок громадянам у власність провадиться в разі:

а) безоплатної приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок унаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної й комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Процедура безоплатної приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян, визначена у ст. 118 ЗК України.

Процедура одержання земельних ділянок унаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій регулюється ч. 2 ст. 25 та ч.3 ст. 118 ЗК України.

Слід зазначити, що у вказаній процедурі закон не визначає мінімальної кількості громадян, що мають підтримати вищевказане клопотання. Формально це може бути навіть одна особа. Однак, відповідно до положень ст. 25 ЗК України на всі землі підприємства складається один проект приватизації, а тому важливо, щоб клопотання про приватизацію підтримали більшість громадян, що мають право на приватизацію.

Процедура приватизації земель загального користування садівницьких та дачних кооперативів визначена у ч. 4 ст. 35, ч. 2 ст. 52 ЗК України. Землі загального користування садівницького товариства чи дачного кооперативу безоплатно передаються їм у власність за клопотанням вищого органу управління товариства чи кооперативу до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування на підставі документації із землеустрою, за якою здійснювалося формування земельних ділянок або технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Щодо житлово-будівельних (житлових) та гаражно-будівельних кооперативів, то можливість безоплатної приватизації ними земельних ділянок для житлового й гаражного будівництва передбачена ч. 1 ст. 41 ЗК України, а процедура приватизації щодо них на рівні закону окремо не визначена.

Пропонуємо ознайомитися із Методичними матеріалами «Безоплатна приватизація землі: практичні поради для адвокатів», підготовленими Комітетом з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ: https://is.gd/NmqC3C

Авторський колектив: Навроцький Д.М., Жадобін В.І., Білоголовий Я.О., Варєнікова В. Ю., Кошулько Є.В., Дерлюк В.Д., Панфілова Д.А.