Новели земельного законодавства в умовах воєнного стану: адвокат Дмитро Навроцький
Дмитро Навроцький – адвокат, керуючий партнер AO Sensum, член комітету НААУ з аграрного, земельного та довкілевого права, член Центру земельного права ВША
Навроцький Дмитро
14.06.2023

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Земельні відносини: законодавчі зміни та практика в умовах воєнного стану».

Лектором виступив Дмитро Навроцький – адвокат, керуючий партнер AO Sensum, член комітету НААУ з аграрного, земельного та довкілевого права, член Центру земельного права ВША.

Лектор окреслив нормативно-правове регулювання порядку земельних відносин в умовах воєнного стану:

• Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану від 24.03.2022 року №2145-ІХ (набрання чинності 07.04.2022 року).

• Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану від 12.05.2022 року № 2247-ІХ (набрання чинності 09.06.2022 року).

• Закон України Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану від 15.03.2022 року № 2120-ІХ (набрання чинності 17.03.2022 року).

Під час вебінару окремо розглянуті питання стосовно актуальних змін оренди землі та порядку реєстрації, автоматичного поновлення договорів оренди землі.

Дмитро Навроцький також сфокусував увагу на законодавчих ініціативах у сфері земельних правовідносин:

1) 01.06.2023 року група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді України законопроєкт № 9341 про внесення змін до Земельного кодексу щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Ним пропонується відтермінувати на два роки з дня припинення або скасування воєнного стану на території України скасування обмежень щодо максимальної загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України в сто гектарів та заборони купівлі-продажі або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності.

2) На розгляді у Верховній Раді України перебуває проект Закону від 06.09.2021 року № 6013, прийнятий за основу 13.01.2023 року «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період». Ним пропонується перереєстрація фермерських господарств у ТОВ.

В огляді нововведень також зосереджено увагу на двох нових законах:

1) 6 травня 2023 року набув чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». У зв’язку з цим Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за №1668/39004, може застосовуватися при визначенні особливостей справляння податків і зборів на відповідних територіях, визначених Податковим кодексом України.

2) 8 червня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки» № 3065-IX від 2 травня 2023 року.

Закон № 3065-ІХ вносить зміни, зокрема, до:

• Земельного кодексу України;

• Закону «Про іпотеку»;

• Закону «Про оренду землі»;

• Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

• Закону «Про оренду державного та комунального майна».

Законом передбачено, що перевірка відповідності набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним Земельним кодексом України, не здійснюється при набутті у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

• для ведення садівництва площею, що не перевищує 0,25 га;

• для ведення особистого селянського господарства площею до 2 га, розташованих в межах населених пунктів.

Перед укладенням договору щодо переходу права власності на такі земельні ділянки їх набувач заявляє про дотримання вимог, визначених Земельним кодексом України, шляхом подання нотаріусу, що посвідчує відповідний правочин, відповідної заяви.

Законом визначено, що площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю, враховується до загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення лише того з подружжя (колишнього подружжя), за ким зареєстровано право власності.

Крім того, документом:

• надано можливість передавати переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення лише на певний строк, а не безстроково, як має місце зараз (це для земельних торгів);

• розширено перелік осіб, яким заборонено набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення, включивши до нього учасників (акціонерів, членів) або кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб, до яких застосовано санкції;

• встановлено, що у разі державної реєстрації набуття права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення за суб’єктом переважного права чи державної реєстрації припинення права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення одночасно проводиться державна реєстрація припинення переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, зареєстрованого в Державному реєстрі прав, без подання відповідної заяви заявником.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://surl.li/hzvkn

Детально про актуальні зміни у питанні оренди землі та порядку реєстрації, автоматичного поновлення договорів оренди землі – у тематичному матеріалі від Advocat Post: http://surl.li/hzvjt

Цікаві публікації лектора:

• Яка різниця між орендою і суборендою земельної ділянки? http://surl.li/hzvlb

• Чи можна зараз розпаювати земельну ділянку для фермерського господарства? http://surl.li/hzvlf

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ