Чи можна зараз розпаювати земельну ділянку для фермерського господарства?
Дмитро Навроцький, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, заступник Голови Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ, керуючий партнер АО SENSUM
Навроцький Дмитро
28.04.2023

Чи можемо зараз розпаювати земельну ділянку для фермерського господарства. Ми члени цього господарства?

Діяльність фермерського господарства та права на приватизацію землі регулюється ЗК України та спеціальним Законом України «Про фермерське господарство» (далі – «Закон»).

Статтею 1 Закону визначено, що фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім’ї, родичі, які об’єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень установчого документа фермерського господарства. Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом) (ч.1 ст. 3 Закону).

До земельних ділянок фермерського господарства відносяться: 1) земельних ділянок, що належать громадянам України - членам фермерського господарства на праві власності, користування; 2) земельних ділянок, що належать фермерському господарству на праві власності, користування.

Права володіння та користування земельними ділянками, які знаходяться у власності членів фермерського господарства, здійснює фермерське господарство (ст. 12 Закону).

Статтею 13 Закону передбачено право членів фермерського господарства на приватизацію земельних ділянок. Члени фермерського господарства мають право на одержання безоплатно у власність із земель державної і комунальної власності земельних ділянок у розмірі земельної частки (паю).

Членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність із раніше наданих їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. Земельні ділянки, на яких розташовані житлові будинки, господарські будівлі та споруди фермерського господарства, передаються безоплатно у приватну власність у рахунок земельної частки (паю).

Разом з тим, положення щодо приватизації не поширюється на громадян, які раніше набули права на земельну частку (пай).

З урахуванням наведеного, можна зробити висновок про те, що члени фермерського господарства, мають право на приватизацію земельної ділянки, яка перебуває у власності/користуванні фермерського господарства.

Однак, слід звернути увагу на певні тимчасові обмеження. Зокрема, підпунктом 5 пункту 27 Перехідних Положень ЗК України визначено, що на період воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом.

Відтак, хоча члени фермерського господарства і мають право на безоплатну приватизацію земельної ділянки (за умови, що таким правом раніше не скористались), але реалізувати таке право зможуть лише після закінчення дії воєнного стану.

Проте, якщо фермерське господарство побудувало будинки для своїх членів, на землі для ведення фермерського господарства (ст. 5 ЗУ «Про фермерське господарство») та здійснило відчуження таких будиночків своїм членам, останні можуть скористатись правом на приватизацію земельної ділянки під будинком.

Відповідь на питання підготував Дмитро Навроцький, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, заступник Голови Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ, керуючий партнер АО SENSUM

Цікаві публікації лектора:

• Повноваження прокуратури на звернення до суду щодо захисту інтересів держави. https://cutt.ly/T5eQ2Tm

Зареєструватися на вебінар Дмитра Навроцького «Звільнення директора без згоди засновників». https://cutt.ly/N5eWklI