Антиабортні групи у США поширюють неправдиву інформацію про європейські закони про аборти
Дін М. Гарріс, доктор юридичних наук, доцент кафедри політики та управління охороною здоров’я Школи глобального громадського здоров’я Гіллінгса Університету Північної Кароліни
Дін М. Гарріс
12.07.2023

Шановні колеги, пропонуємо до ознайомлення статтю на тему: «Антиабортні групи у США поширюють неправдиву інформацію про європейські закони про аборти», яку підготував Дін М. Гарріс, доктор юридичних наук, доцент кафедри політики та управління охороною здоров’я Школи глобального громадського здоров’я Гіллінгса Університету Північної Кароліни.

Після ухваленого Верховним Судом США рішення у справі Доббса антиабортні групи та політики використовують інформацію про іноземні закони про аборти у своїх спробах заборонити вибіркові аборти після 15 тижнів у всіх штатах США.

Значною частиною цієї стратегії є спроба показати, що США нібито є занадто гнучкими, дозволяючи вибірковий аборт після 15 тижнів. Антиабортні групи і політики стверджують, що американське законодавство про аборти має бути більш схожим на європейське і менш схожим на закони Північної Кореї і Китаю. Цей аргумент вкрай оманливий. Однак, цей аргумент вже вплинув на розгляд питання про аборт у Верховному Суді США, а нещодавно був використаний у спробах заборонити вибіркові аборти після 15 тижнів у всіх штатах США на рівні федерального закону.

У статті проаналізовано звіти Інституту Шарлотти Лозьє (CLI). Згідно зі звітом CLI від 27 липня 2021 року, «47 з 50 європейських країн або не дозволяють вибіркові аборти, або обмежують вибіркові аборти до 15 тижнів чи раніше…».

Однак у звіті CLI про європейське законодавство повністю пропущений або просто проігнорований найголовніший принцип європейського законодавства про аборти. Цей принцип полягає в тому, що кожна держава-член Європейського Союзу (ЄС) і Ради Європи (РЄ) має свободу приймати власне рішення про те, коли дозволяти аборт за власним бажанням.

Автором на основі аналізу звітів зроблені наступні висновки:

1. У звіті CLI про європейські закони про аборти відсутній основний принцип європейського законодавства;

2. Звіт CLI є як надмірно інклюзивним, так і недостатньо інклюзивним у виборі країн для порівняння;

3. У звіті CLI не розглядаються винятки в європейському законодавстві про аборти.

Таким чином, Дін М. Гарріс підсумовує, якщо антиабортні групи і політики в США дійсно хочуть привести американське законодавство про аборти у відповідність до європейських стандартів, вони повинні передбачити:

(1) винятки, які дозволяють аборт для захисту здоров’я або благополуччя вагітної жінки;

(2) справедливі та ефективні процедурні механізми для отримання права на всі наявні винятки;

(3) обов’язкове зобов’язання за договором або міжнародною конвенцією подавати американські закони про аборти на судовий розгляд до юридичного трибуналу за межами США;

(4) повноваження для кожного штату США встановлювати власну межу для «вибіркового аборту» без втручання будь-якого іншого штату або федерального уряду.

Детально ознайомитися зі статтею можна за посиланням: http://surl.li/izhcg

Про суть та значення рішення Верховного Суду США щодо абортів у справі Доббса - детально у матеріалі, підготовленому за наслідками проведеного вебінару «Рішення Верховного Суду США щодо абортів у справі Доббса: порівняльний погляд на індивідуальні права», спікером якого виступив Дін М. Гарріс, доктор юридичних наук, доцент кафедри політики та управління охороною здоров’я Школи глобального громадського здоров’я Гіллінгса Університету Північної Кароліни. http://surl.li/gwnpo