Процедури КАС у допінгових справах: про юрисдикцію, строки та особливості розгляду розповіла адвокат Ганна Бордюгова
Ганна Бордюгова, адвокат, кандидат юридичних наук, експерт зі спортивного права, арбітр КАС, консультант з питань антидопінгу Національного Олімпійського Комітету України, розповіла про допінгові справи, види порушень антидопінгових правил, розкрила питання щодо етапів процесу управління результатами та розгляду апеляції в КАС
Бордюгова Ганна
04.01.2024

 Під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів «Процедури КАС у допінгових справах», що відбувся у Вищій школі адвокатури  НААУ, Ганна Бордюгова, адвокат, кандидат юридичних наук, експерт зі спортивного права, арбітр КАС, консультант з питань антидопінгу Національного Олімпійського Комітету України, розповіла про допінгові справи, види порушень антидопінгових правил, розкрила питання щодо етапів процесу управління результатами та розгляду апеляції в КАС.

Допінг – це вчинення одного або кількох порушень антидопінгових правил, а саме:

 · наявність забороненої речовини або її метаболітів, або маркерів у пробі, відібраних у спортсмена;

·  використання або спроба використання спортсменом забороненої речовини або забороненого методу;

·   ухиляння, відмова або неявка для відбору проби спортсменом;

· порушення спортсменом порядку надання інформації про місцезнаходження або пропущені тести;

· втручання або спроба втручання у будь-яку стадію допінг-контролю спортсменом або іншою особою;

· володіння забороненою речовиною або забороненим методом спортсменом чи допоміжним персоналом спортсмена;

· розповсюдження або спроба розповсюдження будь-якої забороненої речовини або забороненого методу спортсменом або іншою особою;

· призначення або спроба призначення спортсменом або іншою особою будь-якому спортсмену під час змагального періоду будь-якої забороненої речовини або забороненого методу, або призначення чи спроба призначення будь-якому спортсмену в позазмагальному періоді будь-якої забороненої речовини або забороненого методу, що заборонені у позазмагальний період;

· співучасть або спроба співучасті спортсменом або іншою особою;

·    заборонена співпраця спортсмена або іншої особи;

· дії, що вчиняються спортсменом або іншою особою для перешкоджання, або подача зустрічного обвинувачення з метою відмови від повідомлення уповноваженим організаціям.

 Етапи процесу управління результатами (RM):

· Первинний аналіз – збір та оцінка доказів;

·Повідомлення про можливе порушення антидопінгових правил (дозвіл на терапевтичне використання (ретроспективний, аналіз проби Б, лабпакет(и), експертні висновки, пояснення спортсменів, додаткові дослідження);

·Попереднє слухання – можливе закриття справи (відсутність порушення антидопінгових правил, угода сторін);

· Слухання (НАДО, МФ, КАС);

· Рішення – застосування санкцій;

· Апеляція у КАС.

 Для того, щоб розуміти, хто має право розглядати допінгову справу, потрібно зазначити на якій території сталося порушення антидопінгових прав. Тобто, якщо справу розглядає та антидопінгова організація, яка ініціювала та здійснила відбір проб і першою повідомила спортсмена про порушення (якщо проби не відбиралися), то в такому випадку справу буде розглядати організація, до якої була направлена ця скарга.

 Якщо порушення сталося під час міжнародного спортивного заходу, або якщо справа стосується спортсмена міжнародного рівня, апеляція на прийняте рішення має подаватися виключно до КАС (Спортивного арбітражного суду).

 Рішення КАС є остаточними та обов’язковими, за виключенням будь-якого перегляду, передбаченого законом, який застосовується до анулювання чи виконання арбітражних рішень.

 На підставі ст. 13.2.2 ВАДАК Антидопінгова організація може надати право подавати апеляцію безпосередньо в КАС і спортсменам національного рівня.

 Хоча цього положення недостатньо для визнання юрисдикції КАС (не є загальним арбітражним застереженням), Міжнародні та Національні Федерації повинні імплементувати це положення в їх регламенти.

 Будь-яке рішення щодо дозволу на терапевтичне використання, прийняте Міжнародною Федерацією (чи Національною антидопінговою організацією, яка погодилася розглянути заяву від імені Міжнародної Федерації), яке не було переглянуте Всесвітнім антидопінговим агентством (ВАДА) або було переглянуто, але не скасовано за результатами перегляду, може бути оскаржене спортсменом та/або Національною антидопінговою організацією виключно в КАС.

У випадку виникнення між Антидопінговою організацією спору щодо того, до чиїх обов’язків відноситься обробка результатів, Всесвітнє антидопінгове агентство повинно ухвалити рішення про те, яка організація несе відповідальність за це. На рішення ВАДА може бути подана апеляція в КАС будь-якою Антидопінговою організацією, що є зацікавленою у спорі, протягом семи днів з дати повідомлення про рішення ВАДА. Апеляція повинна бути розглянута КАС у пришвидшеному порядку одноосібним арбітром.

Якщо апеляція потрапляє в КАС, потрібно визначити, чи має вона юрисдикцію на розгляд справи. Перевірка наявності юрисдикції здійснюється на трьох рівнях:

· Канцелярія КАС під час подання апеляції / скарги;

·Голова палати у випадку подання клопотання про застосування забезпечувальних або попередніх заходів (до затвердження складу колегії);

·Колегія (в остаточному або попередньому рішенні (не в ухвалі про закриття провадження).

 Що стосується строків на подання апеляції у КАС, у випадку відсутності встановленого строку в статуті або регламенті відповідної федерації, асоціації або спортивного органу, або у попередній угоді, строк для подання апеляції складає двадцять один день з моменту отримання оскаржуваного рішення.

 При поданні апеляції в КАС спортсмену може бути надана правова на фінансова допомога.  Правова допомога надається на підставі обґрунтованого запиту, підтвердженого документально, будь-якій фізичній особі, якщо її доходи та майно не є достатніми для покриття витрат на провадження, без витрачання тих коштів, які є необхідними для утримання цієї особи та її сім’ї.

 Запит на надання правової допомоги повинен бути надісланий у письмовому вигляді Канцелярії CAS із доданою заповненою та підписаною формою запиту на надання правової допомоги, яка викладена на сайті CAS (http:/www.tas-cas.org).

 У наданні правової допомоги буде відмовлено, якщо очевидно, що заява скаржника або обґрунтування позиції захисту не мають правових підстав. Окрім того, у правовій допомозі буде відмовлено, якщо очевидно, що скарга або обґрунтування позиції захисту безпідставні або недобросовісні.

 Запити на отримання правової допомоги розглядає президент ICAS. Відповідно до потреб заявника та рішення президента ICAS, правова допомога може бути надана наступним чином:

– заявник може бути звільнений від сплати витрат на провадження або від сплати авансу таких витрат;

– безоплатний радник може бути обраний заявником зі списку, складеного CAS;

– заявнику може бути гарантована погоджена сума на покриття його власних витрат на проїзд і проживання, а також такі ж витрати його свідків, експертів і перекладачів у зв’язку зі слуханням CAS, а також витрати на проїзд і проживання його безоплатного радника.

 У термінових випадках та за наявності відповідного клопотання, КАС може вжити попередніх заходів, винести часткове, попереднє, проміжне рішення або призупинити виконання оскаржуваного рішення. Щодо застосування попередніх та забезпечувальних заходів (стаття R37), якими найчастіше є витребування у другої сторони доказів (документів) чи призупинення виконання оскаржуваного рішення, то слід зазначити, що, як правило, клопотання щодо призупинення виконання оскаржуваного рішення не задовольняються, оскільки вони в переважній більшості не вистоюють триступеневий тест, який проводить суд (Колегія – у разі її сформування) при розгляді такого клопотання:

1) вірогідність задоволення позовних вимог;

2) баланс інтересів (чи переважає інтерес позивача інтерес відповідача);

3) завдання невиправної шкоди – чи такі заходи достатньо корисні для захисту позивача від невиправної шкоди.

 Стадії розгляду справи в КАС:

1.Заява/апеляція з внеском (електронна форма) – відповідь;

2.Формування колегії;

3.Розгляд та оцінка доказів;

4.Слухання (необовязково) – особисто або відео-, телеконференція;

5.Можливе мирне урегулювання на будь-якій стадії (R42);

6.Рішення;

7.Розрахунок витрат.

 

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://tinyurl.com/54xjdw4c

Матеріал на сторінці Advokat Post: http://tinyurl.com/mr26py89

Про спортивне правосуддя в Україні, допінгові провадження та проблемні питання з практики детально у матеріалі за посиланням: https://tinyurl.com/2pfm5zcn

Про всесвітнє антидопінгове агентство, роль, завдання та застосовувані процедури детально у матеріалі за посиланням: http://tinyurl.com/bp5u4yve

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ