Сьогодні розглянемо питання, які умови надання правової охорони промисловим зразкам в Україні?
Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA), заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen
Барбашин Сергій
31.08.2023

Сьогодні розглянемо питання, які умови надання правової охорони промисловим зразкам в Україні?

Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA), заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen.

Які умови надання правової охорони промисловим зразкам в Україні?

Відповідно до ст. 1 Закону України “Про охорону прав на промислові зразки” (далі — Закон) промисловий зразок – це результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. Головне завдання промислового зразка — це ідентифікація та відмінність продукту або його частини від аналогічних або схожих виробів, які присутні на ринку. Згідно зі ст. 5 Закону промисловим зразком може бути зовнішній вигляд виробу або його частини, що визначається, зокрема, лініями, контурами, кольором, формою, текстурою та/або матеріалом виробу, та/або його оздобленням. Приклади промислових зразків можуть бути різноманітні. Від оригінального зовнішнього вигляду торта до унікального зовнішнього вигляду автомобіля.

Промисловий зразок — дієвий засіб захисту унікальних художньо-конструкторських рішень та зовнішнього вигляду виробів. Щоб бути зареєстрованим та отримати правову охорону, він повинен відповідати певним критеріям охороноздатності. Так, правова охорона надається промисловому зразку, який є новим та має індивідуальний характер.

Промисловий зразок визнається новим, якщо жоден ідентичний промисловий зразок не доведений до загального відома до дати подання заявки на реєстрацію промислового зразка. Промислові зразки вважаються ідентичними у разі, якщо їхні суттєві ознаки відрізняються лише незначними деталями.

Промисловий зразок визнається таким, що має індивідуальний характер, якщо загальне враження, яке він справляє на інформованого користувача, відрізняється від загального враження, яке справляє на такого користувача будь-який інший промисловий зразок, доведений до загального відома до дати подання заявки.

Крім того, промисловий зразок має відповідати й іншим умовам надання правової охорони. Так, він не має суперечити публічному порядку та загальновизнаним принципам моралі.

Також, не можуть одержати правову охорону:

- об’єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних до них речовин тощо;

- результат інтелектуальної, творчої діяльності в галузі художнього конструювання, втілений або застосований у виробі, що є частиною складеного виробу та є невидимим під час звичайного використання виробу.

- ознаки зовнішнього вигляду виробу, зумовлені виключно його технічними функціями;

- ознаки зовнішнього вигляду виробу, розмір та форма якого мають бути точно відтворені для того, щоб один виріб був механічно з’єднаний з іншим виробом або розташований усередині, навколо чи навпроти іншого виробу таким чином, щоб кожен виріб міг виконувати свою функцію;

Захист промислових зразків стимулює інновації та розвиток творчості. І відповідність критеріям охороноздатності та іншим умовам надання правової охорони забезпечить легальний захист вашого дизайну на ринку.

Sergiy Barbashyn