Що таке суміжні права на твір?
Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA)
Барбашин Сергій
26.07.2023

Сьогодні розглянемо питання: що таке суміжні права на твір. Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA).

Що таке суміжні права на твір?

Суміжні права – вид прав інтелектуальної власності, що спрямовані на забезпечення охорони прав та інтересів осіб, що сприяють створенню та розповсюдженню творів, які після створення стають доступними для широкого загалу.

Відповідно до статті 34 ЗУ “Про авторське право і суміжні права” об’єктами суміжних прав є:

  • виконання - результат індивідуальної чи колективної діяльності з артистичного представлення музичних, драматичних, літературних, хореографічних або подібних творів, фольклору чи інших художніх образів;
  • фонограма - вироблений (кінцевий) звукозапис виконання або інших звуків, або відображень звуків, крім звукозапису, що використовується у складі аудіовізуального твору;
  • відеограма - результат індивідуальної чи колективної діяльності з артистичного представлення музичних, драматичних, літературних, хореографічних або подібних творів, фольклору чи інших художніх образів;
  • програма організації мовлення - поєднана єдиною творчою концепцією сукупність передач (телерадіопередач), інших творів та/або об’єктів суміжних прав, яка має постійну назву і транслюється радіомовником чи телемовником за певною сіткою мовлення.

Суб’єктами суміжних прав є виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми та організація мовлення, а також їх спадкоємці або правонаступники та інші фізичні або юридичні особи, які набули майнові права на об’єкт суміжних прав на підставі договору або закону.

Відповідно до статті 37 ЗУ “Про авторське право і суміжні права” виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми та організація мовлення, мають особисті немайнові права, які, однак, відрізняються за обсягом. Окрім того, суб’єкти суміжних прав мають майнові права, які визначені у статтях 38-41 ЗУ “Про авторське право і суміжні права”.

Суб’єкт суміжних прав на виконання або на фонограму, або на відеограму для повідомлення про свої майнові права на відповідний об’єкт суміжних прав має право використовувати спеціальний знак охорони суміжних прав, що складається з латинської літери "Р", обведеної колом - , поряд з яким зазначаються ім’я (найменування) суб’єкта майнових прав, рік першого опублікування об’єкта суміжних прав. Знак охорони суміжних прав зазначається у фонограмі, відеограмі, у кожній їх копії або на упаковці, що містить примірник фонограми або відеограми.

Суміжні права виникають з моменту:

  • здійснення виконання;
  • вироблення фонограми;
  • вироблення відеограми;
  • першої трансляції програми організації мовлення.

Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на об’єкт суміжних прав спливає через 50 років.