Що таке похідні твори, та як вони захищаються законодавством?
Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA), заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen
Барбашин Сергій
18.10.2023

Сьогодні розглянемо питання щодо похідних творів, та як вони захищаються законодавством. Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA), заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen.

Запитання:

Що таке похідні твори, та як вони захищаються законодавством?

Відповідь:

У світі творчості існує багато ідей та натхнення, яке походить від уже наявних творів. Це сприяє появі похідних творів — нових ідей, що виникають на основі наявних. Відповідно ст. 17 Закону України «Про авторське право і суміжні права» похідний твір – твір, що є результатом творчої переробки іншого твору без завдання шкоди його охороні. Це може бути анотація, адаптація, аранжування, кавер-версія та будь-які інші нові ідеї, що виникають на основі наявної творчості. До похідних творів не належать аудіовізуальні твори, одержані шляхом озвучення (у тому числі дублювання), субтитрування іншими мовами інших аудіовізуальних творів.

Авторам похідних творів належить авторське право на здійснені ними переклад, адаптацію, аранжування або іншу переробку твору. Це означає, що автор похідного твору має авторські права на свою унікальну обробку та може контролювати її використання. Водночас права авторів похідних творів не обмежують інших авторів здійснювати власні творчі переробки тих самих творів, за умови дотримання авторського права на твори, що перекладаються чи переробляються. Проте, важливо зберегти баланс між авторськими правами на оригінальні твори та правами авторів похідних творів. Автори похідних творів можуть здійснювати свої права лише за умови дотримання ними прав суб’єкта авторського права на твір, що зазнав переробки.

Також, не варто забувати, що суб’єкт авторського права на оригінальний твір має виключне право заборонити переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни твору. І за наявності такої заборони створення та оприлюднення похідного твору буде вважатись порушенням.

Похідні твори є важливою складовою культурного розвитку, оскільки дозволяють творчо переосмислювати наявні твори та вносити нове відображення нашого світу. Автори похідних творів мають права на свої унікальні обробки, але при цьому повинні дотримуватись прав авторів оригінальних творів. Збереження балансу між правами створює сприятливе середовище для творчості, захищаючи одночасно інтереси всіх сторін.

Sergiy Barbashyn