Незареєстрований промисловий зразок: що це таке і для чого потрібен?
Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA), заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen
Барбашин Сергій
26.09.2023

Сьогодні розглянемо питання щодо незареєстрованого промислового зразоку: що це таке і для чого потрібен?? Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA), заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen.

Запитання: Незареєстрований промисловий зразок: що це таке і для чого потрібен?

Відповідь:

Промисловий зразок (далі — ПЗ) – це результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. Відповідно до п. 4 ст. 5 Закону України “Про охорону прав на промислові зразки” (далі — Закон) ПЗ може одержати правову охорону як зареєстрований ПЗ або як незареєстрований ПЗ.

Незареєстрований ПЗ може отримати правову охорону, якщо його доведено до загального відома таким чином, що під час провадження звичайної господарської діяльності особи, які спеціалізуються у відповідній галузі та провадять свою діяльність на території України, могли дізнатись про існування такого ПЗ. Це означає, що якщо промисловий зразок був опублікований, представлений на виставках, використаний у торгівлі або іншим чином оприлюднений так, що ознайомлення з ним можливе для фахівців у відповідній галузі, які діють в Україні, то він вважається доведеним до загального відома. Не вважається доведеним до загального відома промисловий зразок, розкритий третій особі за явної чи неявної умови збереження конфіденційності.

Відповідно до п. 6 ст. 5 Закону незареєстрований промисловий зразок може отримати захист на 3 роки з дати його доведення до загального відома.

Згідно п. 9 ст. 20 Закону, права на незареєстровані ПЗ обмежуються правом забороняти його копіювання та використання, за умови, що таке використання є наслідком копіювання незареєстрованого промислового зразка. Крім того, застосовується презумпція не копіювання. Так, промисловий зразок не вважається результатом копіювання, якщо його створено самостійною творчою працею автора, стосовно якого можна вважати, що він не був ознайомлений з промисловим зразком, доведеним до загального відома власником незареєстрованого промислового зразка.

Переваги в незареєстрованих ПЗ знайдуть галузі промисловості, які виробляють велику кількість ПЗ протягом коротких періодів часу. Для них вигідна охорона без формальностей реєстрації, строк охорони має менше значення. До прикладу можемо віднести галузь моди, яка виробляє одяг для колекцій сезону. У цій галузі дизайнери постійно створюють нові моделі, які швидко стають популярними, але так само швидко виходять з моди. Оскільки тренди та попит на моделі змінюються швидко, довгий процес реєстрації ПЗ може бути неефективним. Тому, охорона дизайнів без реєстрації дозволяє швидко реагувати на зміни в індустрії та надавати захист новим дизайнам без затримок.

Незареєстрований промисловий зразок є ефективним інструментом для забезпечення захисту творчих ідей та дизайну. Він дозволяє оперативно реагувати на зміни на ринку, не витрачаючи час на формальні процедури реєстрації.

Sergiy Barbashyn