Міжнародний уїкенд: проблеми захисту IP та допомога українцям
The International Weekend – один з регулярних заходів, який Європейська асоціація молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA) традиційно проводить у Лондоні восени
Барбашин Сергій
06.10.2023

Днями Європейська асоціація молодих адвокатів провела Міжнародний уїкенд. В ході тематичних семінарів представники Молодіжного комітету НААУ розповіли колегам про виклики у діяльності українських адвокатів, а також ознайомилися із реалізацією проекту підтримки наших громадян за кордоном.

The International Weekend – один з регулярних заходів, який Європейська асоціація молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA) традиційно проводить у Лондоні восени. Він організовується спільно з Відділом молодих правників Юридичного товариства Англії та Уельсу, Комітетом молодих баристерів Ради адвокатів, Групою молодих юристів Лондона.

Цього року участь у заходах взяли голова Молодіжного комітету НААУ, президент Європейської асоціації молодих адвокатів Сергій Барбашин та його заступниця в UNBA NextGen, член Дослідницького комітету EYBA Юлія Сергет.

З початком повномасштабної агресії РФ проти України в Європейській асоціації сформували список юристів, які спеціалізуються на питаннях, пов’язаних із міграційним правом та захистом прав біженців у європейських країнах. Утворена у такий спосіб робоча група фахівців проекту «EYBA Task Force» була покликана надавати правничу допомогу українцям, що шукали прихисток у країнах Європи. Нещодавно EYBA вирішила оновити список учасників цієї групи та запросила адвокатів долучитися до ініціативи.

Освітню частину конференції, яка була присвячена темі «Перетин права, мистецтва, культури та медіа» відкрив С.Барбашин. Він акцентував увагу на вимогах до захисту авторських прав, зокрема, щодо фіксованої форми та оригінальності. Також на основі актуальних прикладів розглянув виклики, з якими стикаються адвокати та юристи IP-галузі. Учасники також мали можливість зануритися в тему Due Diligence, яка охоплювала проблеми відносин та реституції на арт-ринку, отримати уявлення про інтелектуальну власність культурних символів, зрозуміти динаміку неправомірного використання персональних даних в ЗМІ, а також дослідити тонкощі боротьби з підробкою вина та об’єктів мистецтва.

Нагадаємо, вперше участь у заходах Європейської асоціації молодих адвокатів представники UNBA NextGen взяли у 2019 році під час Щорічної весняної конференції у Кишиніві. Саме тоді українські адвокати домовилися про співпрацю, зокрема про проведення спільних заходів. У червні цього ж року під час Літньої конференції було проведено презентацію Національної асоціації адвокатів України та Молодіжного комітету.

Згодом UNBA NextGen повноцінно приєднався роботи EYBA. А в 2021 НААУ організувала міжнародну літню онлайн-конференцію. С.Барбашина було вклчено до виконавчого комітету Європейської асоціації молодих адвокатів восени 2020-го, а у червні 2023 року обрано президентом організації. Ю.Сергет увійшла до складу Дослідницького комітету EYBA.