Коли виникає авторське право на твір та що таке презумпція авторства?
Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA)
Барбашин Сергій
13.07.2023

Сьогодні розглянемо питання коли виникає авторське право на твір та що таке презумпція авторства. Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA).

Коли виникає авторське право на твір та що таке презумпція авторства?

Відповідно до українського законодавства не вимагається реєстрація твору чи виконання будь-яких інших формальностей. Відповідно до статті 9 ЗУ “Про авторське право і суміжні права” авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Моментом створення вважається момент первинного надання твору будь-якої об’єктивної форми (письмової, речової, електронної (цифрової) тощо).

Первинним суб’єктом, якому належить авторське право, виступає автор. Презумпція авторства полягає в тому, що за відсутності доказів іншого автором твору вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору.

Таким чином, як тільки автор створив твір, висловив його в будь-якій об'єктивній формі, такий твір отримує правову охорону, а його автор набуває авторських прав на створений ним твір.

У разі, якщо твір опубліковано анонімно або під псевдонімом, який однозначно не ідентифікує автора, видавець твору, чиє ім’я або назва (найменування) зазначені у примірниках твору, вважається представником автора і має право здійснювати майнові права автора до моменту, поки автор такого твору не заявить про своє авторство.

Особа, яка має авторські права на твір, для повідомлення про свої майнові права може використовувати знак охорони авторського права, який складається з латинської літери "С", обведеної колом - ©. Поруч з ним зазначаються ім’я (найменування) суб’єкта майнових прав на твір, рік першого опублікування твору. Відсутність знака охорони авторського права на твір жодним чином не впливає на його правову охорону.

Незважаючи на презумпцію авторства, суб’єкт авторського права для засвідчення належних йому особистих немайнових прав та/або майнових прав на твір, факту і дати його опублікування, набуття майнових прав на твір на підставі договору або закону може зареєструвати своє авторське право на твір у відповідному державному реєстрі. Враховуючи широке поширення порушень авторського права (плагіат, піратство, камкординг) в наш час, це найкращий спосіб захистити авторське право. Окрім того, наявність реєстрації авторського права полегшить доведення авторства у разі судового спору.

Зареєструватися на вебінар Сергія Барбашина "Як стати експертом з супроводу ІТ бізнесу?". http://surl.li/hyxly