Яка різниця між винаходом та корисною моделлю?
Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA), заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen
Барбашин Сергій
21.03.2024

Відповідь:

Згідно з українським законодавством, основні питання, повязані із набуттям та реалізацією прав на винаходи та корисні моделі, регулюються Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі». Права на винахід, як і на корисну модель, засвідчуються патентом. Однак, між ними є деякі важливі відмінності:

1.Обєкти охорони:

Відповідно до статті 6 Закону «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» винахід може бути продуктом (пристроєм, речовиною тощо) або процесом (способом). Корисна модель може бути лише пристроєм або процесом (способом).

Таким чином, винахід має ширший спектр обєктів охорони, ніж корисна модель. Наприклад, винаходом може бути нова речовина, яка має корисні властивості, а корисною моделлю може бути лише новий пристрій, який виготовляється з цієї речовини.

2.Умови патентоздатності: винахід повинен відповідати трьом умовам патентоздатності: новизні, винахідницькому рівню та промисловій придатності. Корисна модель повинна відповідати лише двом умовам патентоздатності: новизні та промисловій придатності.

Таким чином, винахід має більш суворі умови патентоздатності, ніж корисна модель. Наприклад, для того, щоб винахід був запатентований, він повинен бути не лише новим, але й мати винахідницький рівень, тобто не бути очевидним для фахівця. Корисна модель може бути запатентована навіть якщо вона є очевидною для фахівця.

3.Експертиза: патент на винахід видається за результатами кваліфікаційної експертизи, яка проводиться експертами ІР Офісу. Патент на корисну модель видається за результатами формальної експертизи, яка проводиться без участі експертів.

4.Термін дії патенту: термін дії патенту на винахід становить 20 років від дати подання заявки. Термін дії патенту на корисну модель становить 10 років від дати подання заявки.

Таким чином, винахід має більш тривалий термін дії патенту, ніж корисна модель.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що винахід і корисна модель – схожі за напрямом дії та реєстрації об’єкти інтелектуальної власності, однак кожний з них має власні переваги й недоліки. Вибір між ними залежить від конкретних обставин, суті обʼєкта та відповідності умовам патентоздатності.