Як правовий режим воєнного стану впливає на строки здійснення прав інтелектуальної власності?
Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA)
Барбашин Сергій
01.05.2023

Сьогодні розглянемо питання як правовий режим воєнного стану впливає на строки здійснення прав інтелектуальної власності.

Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA).

Як правовий режим воєнного стану впливає на строки здійснення прав інтелектуальної власності?

Законодавчі акти України, які регулюють сферу інтелектуальної власності (торговельні марки, промислові зразки, винаходи і корисні моделі, авторське право) визначають різноманітні строки на здійснення охорони прав інтелектуальної власності та їх набуття. Наприклад:

  • подання заявником мотивованої відповіді на повідомлення компетентного органу про попередню відмови у реєстрації об'єкта ІВ;
  • подання зацікавленою особою заперечення проти заявки на реєстрацію об'єкта ІВ;
  • оскарження заявником рішення компетентного органу до Апеляційної палати НОІВ або до суду;
  • сплати зборів та держмита;
  • продовження строку дії охорони на об’єкт ІВ тощо.

З урахуванням реалій війни, законодавець прийняв рішення щодо зупинення строків для вчинення дій у сфері ІВ. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. до Закону України «Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності під час дії воєнного стану, введеного у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України» визначено, що з дня введення в Україні воєнного стану, введеного у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, зупиняється перебіг строків для вчинення дій, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності, а також строків щодо процедур набуття цих прав, включаючи всі передбачені законами та нормативними актами строки.

Таким чином, заявник або власник об'єкта ІВ має право вчинити відповідні дії, навіть, при пропущенні законодавчо визначеного строку.

Проте, рекомендуємо не «зловживати» зупиненням строку, а при порушенні строків - подавати клопотання щодо поновлення з поясненнями важливих підстав для пропуску строків.