Чи потрібно реєструвати авторське право?
Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA)
Барбашин Сергій
14.02.2023

Питання: Чи потрібно реєструвати авторське право?

Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA).

Відповідь: Відповідно ст. 9 Закону України «Про авторське право і суміжні права» авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Реєстрація авторського права не обов’язкова та здійснюється лише за бажанням автора. У разі реєстрації автор отримає свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір, відомості про реєстрацію будуть зазначені в Державному реєстрі свідоцтв про реєстрацію авторського права.

Успішна процедура реєстрації прав надасть автору ряд переваг:

• особа отримає охоронний документ, який має юридичну силу та підтверджує факт авторства;

• свідоцтво можна використовувати як доказ свого авторства на твір в суді;

• свідоцтво також дає можливість підтвердити особу, яка має право на отримання авторської винагороди

Розгляд заявки та прийняття рішення про реєстрацію авторського права на твір здійснюється протягом місяця від дати надходження правильно оформлених документів заявки, надалі – публікація, виготовлення свідоцтва тощо.

Зареєструвати можна права на комп’ютерні програми, літературні твори, бази даних, фотографії, лекційні матеріали та інше. Перелік обʼєктів визначено у ст. 6 Закону України «Про авторське право і суміжні права» та не є вичерпним.

Прикладом того, що реєструвати авторське право варто після створення об’єкта є рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпро № 200/10952/19 від 02 грудня 2019 року.

В обґрунтуванні позову зазначено, що позивач розробив застосунок та 27 серпня 2016 направив його до продажу в App Store. Але 08 березня 2018 року програму було заблоковано та зупинено його продаж у зв’язку зі скаргою відповідача 1, який заявив, що є автором даного застосунку.

Позивач звернувся до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про подання заяви на реєстрацію авторських прав щодо даного застосунку. Однак йому стало відомо, що відповідач 1 ще 23.01.2018 подав заявки до Міністерства та станом на 25.01.2018 були прийняті відповідні рішення про видачу свідоцтв про реєстрацію авторського права.

Окрім того, позивачу стало відомо, що 27.07.2018 відповідач 2 також отримав свідоцтво про реєстрацію авторського права на комп’ютерну програму-застосунок та виклав програму у вільний доступ до App Store.

Позивач просив суд визнати право на комп’ютерну програму-застосунок за ним як за первинним автором та заборонити дії, що порушують його авторське право і суміжні права на комп’ютерну програму-застосунок з боку відповідача 1 та відповідача 2.

Суд визнав позовні вимоги про захист авторських прав, визнав право на комп’ютерну програму-застосунок за позивачем, заборонив дії, що порушують авторське право і суміжні права позивача.

 

Щоб уникнути схожих ситуацій, рекомендовано зареєструвати авторське право відразу після того, як об’єкт буде створений та до його офіційного оприлюднення. У разі використання твору іншими особами, довести авторство та захистити свої права буде набагато легше.