Судові процеси про розірвання шлюбу з іноземцем: адвокат Юрій Бабенко
Юрій Бабенко, адвокат, медіатор, керівник АО «Мітракс», член Комітету з сімейного права НААУ
Бабенко Юрій
08.03.2023

Для України, як для більшості держав сучасного світу, є характерною тенденція зростання кількості шлюбів з іноземним елементом.

Йдеться про такі шлюби, в яких подружжя:

1) є громадянами різних держав;

2) проживає у різних державах;

3) проживає в одній державі, проте обоє мають громадянство іншої держави.

Під час вебінару «Судові процеси про розірвання шлюбу з іноземним елементом» Юрій Бабенко, адвокат, медіатор, керівник АО «Мітракс», член Комітету з сімейного права НААУ, розповів, як розлучитись з іноземцем без судового процесу, а в яких випадках суду не уникнути, як визначити підсудність у спорах про розірвання шлюбу з іноземним елементом, а також які позовні вимоги можна об’єднати з вимогами про розірвання шлюбу.

Які можливі способи розірвання шлюбу з іноземцем?

У разі укладення шлюбу громадянина України з громадянином іншої держави, при розлученні в Україні застосовуватимуть норми Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

Розірвати шлюб можна двома способами:

• у РАЦСі;

• у судовому порядку.

Розлучення в РАЦСі може відбутись за таких умов:

• немає спільних неповнолітніх дітей;

• є згода обох з подружжя на розірвання шлюбу;

• хоча б один із подружжя має змогу з’явитися до РАЦС.

Подружжя може подати до РАЦС за місцем проживання (реєстрації) одного з них заяву про розірвання шлюбу разом із усіма необхідними документами (документи, що посвідчують особу, свідоцтво про шлюб, посвідка проживання та ін.).

Якщо один із подружжя через поважні причини не може подати заяву до органів РАЦС, другий з подружжя може зробити це від його імені. Для цього людині, яка не може бути присутньою при поданні заяви на розлучення, потрібно самостійно заповнити свою частину заяви, завірити її у нотаріуса та передати іншому з подружжя. Якщо заява складена мовою іноземця, необхідно зробити її нотаріально засвідчений переклад та легалізувати. Реєстрація розірвання шлюбу відбувається через місяць з дня подання заяви.

Розірвання шлюбу з іноземцем в судовому порядку відбувається, якщо:

• у подружжя є спільні неповнолітні діти;

• відсутня згода на розірвання шлюбу одного з подружжя або її неможливо отримати.

У цьому разі рішення суду, що набрало законної сили, буде документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу. Свідоцтво про розірвання шлюбу в такому випадку не видається.

Коли справу можна розглядати в українському суді?

Питання підсудності визначається міжнародними угодами, зокрема двосторонніми договорами України про правову допомогу і правові відносини у цивільних і сімейних справах. До них віднесено наступні договори:

• Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах;

• Конвенція про визнання рішень про розлучення та про окреме проживання подружжя, прийнята Гаазькою конференцією з міжнародного приватного права у 1970 році;

• та інші двосторонні договори.

Компетенція судів з вирішення справ про розірвання шлюбу може визначатися за такими критеріями:

1) суд держави спільного громадянства подружжя;

2) суд держави громадянства одного з подружжя;

3) суд держави місця проживання одного з подружжя;

4) суд держави останнього спільного місця проживання подружжя.

Між цими критеріями міжнародної підсудності немає субординації, вони є альтернативними.

Український суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо в суді чи іншому юрисдикційному органі іноземної держави розглядається справа зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав – таке правило передбачено статтею 75 Закону України «Про міжнародне приватне право». Законну перевагу в продовженні судового процесу має суд тієї держави, який відкрив провадження у справі першим.

Як визначається підсудність справи в українських судах?

Підсудність в Україні за загальним правилом визначається за місцем реєстрації або перебування відповідача.

Також вона може визначатись за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Що робити, якщо воно невідоме?

Існує декілька альтернативних варіантів для визначення підсудності в Україні:

• Домовленість у договорі. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них;

• Поважні причини. Відповідач на момент розірвання шлюбу проживає за межами України, позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

У деяких випадках, визначити підсудність в Україні може Верховний Суд:

• якщо обидві сторони є громадянами України, але проживають за її межами;

• якщо однин із подружжя – громадянин України, а інший – іноземець або особа без громадянства, і вони обидва проживають за межами України.

Для підтвердження факту постійного проживання за межами України необхідно надати докази. Ними можуть бути:

• копії карт побиту (у Польщі);

• копії картки на постійне проживання (у Канаді);

• копії посвідки на постійне проживання та її переклад на українську мову;

• документ про місце реєстрації в країні перебування тощо.

Розглядаючи питання необхідності підтвердження факту постійного проживання за кордоном відповідними доказами, Юрій Бабенко зупинився на розгляді наступних прикладів із судової практики:

1. Доказом на підтвердження факту проживання за кордоном до позовної заяви було долучено рішення (постанову) Суду з питань домашнього насильства та тимчасове посвідчення – дозвіл на роботу в Республіці Коста-Ріка – Ухвала Верховного Суду від 08 липня 2022 року у справі № 711/7116/21 (провадження № 61-52вп22);

2. На підтвердження місця проживання сторони на території республіки білорусь було надано копію довідки про місце проживання та склад сім`ї, а також довідку про перебування у трудових відносинах з Відкритим акціонерним товариством «Вілейський ремонтний завод» – Ухвала Верховного Суду від 15 лютого 2021 року (провадження № 61-13вп21);

3. На підтвердження наведених обставин до клопотання додано копії паспортів громадян України, копія свідоцтва про шлюб, копії посвідок на проживання у м. Софія Республіка Болгарія, копія договору найму житла у м. Софія, Республіка Болгарія – Ухвала Верховного Суду від 25 жовтня 2021 року (провадження № 61-152вп21).

При цьому немає значення, чи обоє з подружжя громадяни України, чи один з подружжя іноземець, важливим є доведення саме факту проживання обох з подружжя за кордоном.

Якщо відповідач перебуває на тимчасово окупованій території, який суд розглядатиме справу?

Справи, що розглядалися судами, які опинилися на окупованих територіях, передаються в інші суди, що розташовані на території, підконтрольній українській владі. На офіційному веб-сайті Верховного Суду до ознайомлення доступне Розпорядження про визначення територіальної підсудності справ, перелік судів, територіальну підсудність яких було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя в умовах воєнного стану.

Якщо ж місцезнаходження відповідача неможливо встановити, його виклик здійснюється шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://cutt.ly/q8p18S2

Які позовні вимоги можна об’єднати з вимогами про розірвання шлюбу? – відповідь на це питання дізнавайтеся у тематичному матеріалі від Advocat Post: https://cutt.ly/F8FNosA

Публікації лектора:

• Якщо особа не є кровним сином померлого батька, він був записаний як батько у свідоцтві про народження коли особі було вже 3 роки, вони не спілкувались все життя, а тепер записаний син подав заяву про прийняття спадщини? Чи можна довести, що він не біологічний батько? Який спосіб захисту буде найбільш ефективним? Який позов подавати? https://cutt.ly/h8p1JI0

• Якщо батько дитини громадянин РФ, як забезпечити його повідомлення про розгляд? https://cutt.ly/78p1ZiL

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ