Ключові висновки Верховного Суду щодо застосування норм права про проведення обшуку
Підсумки вебінару
Бабанли Расім
31.01.2023

Якими є правові позиції Верховного Суду у частині процедурних порушень, які мають місце при проведенні обшуку та визнання отриманих доказів недопустимими? – відповідає Расім Бабанли

Обшук прийнято вважати однією з найважливіших та найпопулярніших першочергових слідчих розшукових дій, яка дозволяє:

• виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення;

• відшукати знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення;

• встановити місцезнаходження розшукуваних осіб.

Проведення обшуків – поширена практика, а тому трапляється у провадженнях стосовно значного кола кримінальних правопорушень. Саме завдяки доказам, здобутим в ході проведення обшуку, досить часто правоохоронцям вдається сформувати відправну доказову базу, яка лягає в основу побудови правової позиції сторони обвинувачення.

Однак поруч із значимістю й умовною ефективністю обшуку, така слідча дія може загрожувати порушенням права на повагу до приватного життя, житла та кореспонденції, що гарантоване як Конституцією України, так і Європейською конвенцією з прав людини.

З метою недопущення порушень КПК встановлені спеціальні правила для проведення обшуків, а також передбачено так званий інститут визнання доказів недопустимими.

Що говорить Верховний Суд у частині процедурних порушень, які мають місце при проведенні обшуку та визнання отриманих доказів недопустимими? Про основні правові позиції – у відповіді з відеофрагменту вебінару: «Практика ЄСПЛ за статтею 8 Конвенції [кримінальний процесуальний аспект: обшук]», яку надав Расім Бабанли, д.ю.н., керівник департаменту аналітичної та правової роботи апарату Верховного Суду.

Детально ознайомитися із підсумками заходу з підвищення кваліфікації для адвокатів можна у тематичному матеріалі від Advokat Post: https://bit.ly/3Yc5Vnh

Цікаві публікації лектора:

• Загальна оцінка права на повагу до приватного та сімейного життя у межах проведення обшуку. https://cutt.ly/A9Y15Ty

• Актуальна практика ЄСПЛ у справах проти України (рішення, оприлюднені 15 вересня 2022 року). https://cutt.ly/L9Y12TG

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/e9Y0tfL