Професійна етика: погляд майбутніх юристів на тонкощі побудови відносин адвоката з клієнтом
Ася Тарасова, адвокат, член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури
Тарасова Ася
11.05.2023

Студенти 4 курсу факультету правничих наук НаУКМА під час проходження практики у Вищій школі адвокатури приділили увагу питанням професійної етики, враховуючи, що у роботі юриста, пов'язаній з людьми, виникає чимало ситуацій, труднощів, протиріч, які потребують оперативного вирішення та подолання.

З чого потрібно починати та як правильно будувати відносини адвокату з клієнтом? - відповідь на це питання майбутні юристи отримали, відвідавши захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Відносини адвоката з клієнтами в аспекті дисциплінарної практики. Особливості договірних відносин з клієнтом під час надання правової допомоги», лектором якого виступила Ася Тарасова, адвокат, член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Відповідно до ч.1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Усі подальші відносини між адвокатом та клієнтом будуються відповідно до укладеного між ними Договору про надання правової допомоги та згідно чинного законодавства України.

З огляду на те, що адвокатська діяльність одна з професійних сфер, з якою студенти НаУКМА планують пов'язати майбутній вибір, для них стало важливим дізнатись практичні аспекти укладення Договору про надання правової (правничої) допомоги, так як це перший документ, який адвокат укладає з клієнтом та з якого виникають обов’язки і права обох Сторін Договору, розкриваються питання оплати послуг адвоката, фактичних витрат, необхідних для виконання умов Договору, підстав можливої дисциплінарної відповідальності адвоката та інших важливих аспектів.

Коментуючи участь у заході, Ольга Стеценко передусім відзначила, що обрала тему з поміж інших з огляду на актуальність. Професійна сфера діяльності потребує знань щодо неухильного дотримання правил адвокатської етики під час роботи з клієнтом, нерозголошення конфіденційної інформації та забезпечення високого рівня правової допомоги клієнту відповідно до укладеного Договору. Студентка підкреслила важливі поради лектора щодо ведення документообігу адвоката і дотримання правил адвокатської етики задля уникнення скарг від клієнта за неналежне виконання адвокатських обов’язків та дисциплінарної відповідальності. Ольга бажає і надалі досліджувати дану тематику, оскільки цікавим для пізнання залишилося ще багато професійних тонкощей у роботі адвоката з клієнтом.

Сергій Некрасов захід з підвищення кваліфікації на тему адвокатської етики вважає практичним, оскільки опанував покрокову інструкцію щодо укладання та припинення Договору про надання правової допомоги, дізнався особливості одночасного представництва одразу двох клієнтів за однією справою, порядок інформування клієнта про хід справи та чимало іншого. З отриманої інформації надав вагомості питанню дисциплінарної відповідальності та конфлікту інтересів, адже вміння виявляти суперечності приватного і професійного інтересів сприятиме можливості запобігти конфліктним ситуаціям та упередити ризики відповідальності.

Відгуком про захід поділилася студентка Вікторія Обиход, яка поряд з практичністю інформації та її ціннісним значенням для майбутнього адвоката, відзначила професійний досвід лектора і зрозумілість наведених прикладів та наданих порад. На переконання Вікторії, у роботі адвоката з клієнтом окрім договірних відносин важливою є взаємна довіра, повага дотримання загальноприйнятих морально-етичних норм.

Спільним у висловлених думках студентів є висновок про те, що адвокатам необхідно навчатись постійно і систематично, аби вдосконалювати свої знання і навички та підвищувати професійний рівень.

Детальніше про вебінар Асі Тарасової: https://cutt.ly/56gPsW7

Детальніше про практику студентів: https://cutt.ly/M6gPQ88