Права мобілізованих осіб на отримання грошової компенсації за невикористану відпустку
Алла Андрушко, адвокат, член Комітету трудового права НААУ
Андрушко Алла
10.02.2023

Нові законодавчі ініціативи стосовно гарантування права мобілізованих осіб на отримання грошової компенсації за невикористану відпустку

Станом на 10 лютого 2023 року на опрацюванні в Комітеті соціальної політики та захисту прав ветеранів перебувають два законопроєкти «Про внесення змін до статті 24 Закону України «Про відпустки» щодо гарантування права мобілізованих осіб на отримання грошової компенсації за невикористану відпустку (реєстр. № 8164 від 31.10.2022) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких соціальних гарантій Захисників і Захисниць України» (реєстр. № 8164-1 від 16.11.2022).

Законопроєктом № 8164 встановлюється, що працівнику виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, не лише у випадку звільнення, але й у разі призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Також пропонується не лише у випадку звільнення, а й у разі призову керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період виплачувати грошову компенсацію за невикористані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

У свою чергу на відміну від основного законопроєкта, в альтернативному законопроєкті № 8164-1 пропонується внести зміни не тільки у ст. 24 ЗУ «Про відпустки», а й у ст. 83 КЗпП України а також уточнити, що у разі призову працівника на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову працівника на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки у строк до 31 грудня року його призову.

Крім цього, прийняття законопроєкту дозволить забезпечити виплату керівним, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців у разі їх призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період грошової компенсації за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості до 31 грудня року настання права на отримання зазначених виплат.

Водночас законопроєктом № 8164-1 доповнюється ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» частиною 12 наступного змісту: «Військовослужбовці, звільнені у зв’язку з демобілізацією із військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, забезпечуються відпочинком тривалістю 60 календарних днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду за рахунок Держаного бюджету України.

Серед іншого законопроєктом № 8164-1 вносяться зміни до ст. 57 Закону України «Про освіту» та ст. 63 Закону України «Про фахову передвищу освіту», які усувають неузгодженість з ч. 3 ст. 119 КЗпП України, зокрема, виключається положення щодо збереження за педагогічними і науково-педагогічним працівниками попереднього середнього заробітку у разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Картка законопроєкту № 8164: https://cutt.ly/o3dqU0A

Картка законопроєкту № 8164-1: https://cutt.ly/u3dqQ0s

Огляд законодавства підготувала Алла Андрушко, адвокат, член Комітету трудового права НААУ