Звільнення за прогул в умовах воєнного стану: судова практика
Роз'яснення підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ
Публікації лекторів
15.08.2022

З`ясування поважності відсутності позивача на роботі є визначальним фактом для вирішення питання про законність звільнення позивача з роботи за п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП України

Вичерпного переліку поважних причин відсутності на роботі у трудовому законодавстві України не визначено, тому в кожному окремому випадку оцінка поважності причин відсутності на роботі дається, виходячи з конкретних обставин.

Відповідно до сталої судової практики причину відсутності на роботі можна вважати поважною, якщо явці на роботу перешкоджали істотні обставини, які не можуть бути усунуті самим працівником, в даному випадку ведення воєнних дій поблизу населеного пункту міста мешкання позивача.

Поважними визнаються такі причини, які виключають вину працівника.

До поважних причин відсутності на робочому місці слід відносити такі обставини, як: стихійні лиха, хвороба працівника або членів його сім`ї, нерегулярна робота транспорту, участь працівника в порятунку людей або майна, відмова від незаконного переведення та невихід у зв`язку з цим на нову роботу.

Не вважаються прогулом відсутність працівника не на підприємстві, а на робочому місці; відмова від незаконного переведення; відмова від роботи, протипоказаної за станом здоров`я, не обумовленої трудовим договором або в умовах, небезпечних для життя і здоров`я; невихід на роботу після закінчення строку попередження при розірвання трудового договору з ініціативи працівника (постанова КЦС ВС від 05.12.2018 р. у справі № 754/16137/15-ц).

Основне питання: чи можна зараз звільняти за прогул в умовах воєнного стану? Що про це нам говорить судова практика?

1) Невихід позивача на роботу внаслідок ведення воєнних дій та пов`язаних з ними обставин, не може мати наслідком звільнення за пунктом 4 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України за підставою «прогул».

Зазначене обумовлено необхідністю збереження життя та здоров`я таких працівників та їх сімей і вважається як відсутність на роботі з поважних причин, у такому випадку за працівниками зберігаються робоче місце та посада.

Лінк на справу: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105565597

2) Рішення Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 10.08.2022 р. у справі №212/2478/22

Позивач 9 березня 2022 року подав заяву про відпустку без збереження заробітної плати на період дії військового стану, яка необхідна була для евакуації онуків до смт. Східниці Львівської області. Оскільки він не міг виїхати з смт. Східниці Львівської області до м. Кривого Рогу, то подзвонив до начальника відділу заробітної плати ОСОБА_4 , повідомивши їй в телефонній розмові вказані обставини, та що він направить рекомендованим листом заяву про надання йому відпустки без збереження зарплати на період дії військового стану з 9 квітня 2022 року, яку він надіслав 7 квітня 2022 року поштою відповідачу. Отже вважав, що він був відсутнім на робочому місці з 9 квітня 2022 року з поважних причин, а звільнення його з роботи не відповідає вимогам закону.

ОБҐРУНТУВАННЯ СУДУ: Суд розглядом справи встановив, що починаючи з 10 квітня 2022 року по 24 квітня 2022 року ОСОБА_1 не з`явився на роботу, не маючи підстав для не виходу на роботу, оскільки наказ про надання йому відпустки без збереження заробітної плати роботодавцем не видавався та із АТ «Кривбасзалізрудком» не узгоджувався. Факт відсутності ОСОБА_1 на робочому місці з 10 квітня 2022 року по 24 квітня 2022 року підтверджується табелем робочого часу за квітень 2022 року по підприємстві відповідача, що не заперечувалось самим позивачем.

Відповідно до «Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)» (з подальшими змінами), затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року № 75, до наведених територіальних громад Криворізького району Дніпропетровської області віднесено Широківську селищну територіальну громаду та Зеленодольську міську територіальну громаду.

Однак, місто Кривий Ріг не було включено до «Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)».

Лінк на справу: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105662894

ВИСНОВКИ. Під час звільнення за прогул, суди оцінюють: чи перебуває населений пункт під окупацією, чи ведуться там активні бойові дії, чи узгоджений з роботодавцем дистанційний порядок роботи, чи є наказ про надання відпустки, або чи є, дійсно, будь-які причини, що становлять загрозу життю і унеможливлюють роботу працівника.

Роз'яснення підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ

Джерело: https://bit.ly/3c0Fw9p

Заходи з підвищення кваліфікації на теми трудового права в умовах воєнного стану:

Вебінар "Звільнення у зв’язку із скороченням: чек-лист та судова практика", лектор Ганна Лисенко

Реєстрація: https://bit.ly/3C5KgVW

Вебінар "Звільнення у період воєнного стану: можливі варіанти та особливі правила", лектор Ганна Лисенко

Реєстрація: https://bit.ly/3Pqd8v1