Знайомство майбутніх юристів з освітньою платформою HELP Ради Європи
Студентка НаУКМА Ольга Стеценко: курс Hate Speech на платформі HELP РЄ дав розуміння балансу між свободою вираження поглядів та мовою ворожнечі
Міжнародні проекти
19.05.2023

Студентка НаУКМА Ольга Стеценко: курс Hate Speech на платформі HELP РЄ дав розуміння балансу між свободою вираження поглядів та мовою ворожнечі

Знайомство майбутніх юристів з освітньою платформою HELP Ради Європи та навчальними курсами для представників юридичної спільноти є одним з тематичних модулів навчальної практики, яку студенти 4 курсу правничого факультету НаУКМА проходять у Вищій школі адвокатури.

Враженнями, новим досвідом та перевагами набутих знань від проходження курсу Hate Speech на платформі HELP РЄ поділилася студентка Ольга Стеценко.

«Перш за все, хочу наголосити на досить цікавому інтерфейсі та анімації обраного курсу, лаконічності, доступності наукового матеріалу і практичних завдань для самоперевірки. Інтерактив утримує фокус уваги і від цього виникає бажання швидкісного навчання» - відзначає у відгуку Ольга.

Щодо набутих знань та навичок від курсу «Hate Speech» майбутня юристка виділила для себе важливими наступні знання та навички:

• розуміння взаємозв’язку між мовою ворожнечі, свободою вираження, рівністю та недискримінацією;

• вміння визначати мову ворожнечі, її шкоду та цілі;

• оволодіння понятійним значенням «дискримінація» та «мова ворожнечі», а також термінологією, яка використовується в Загальнополітичній Рекомендації № 15;

• практика роботи зі шкалою дискримінації та упередженості американського науковця Гордона Олпорта, за якою визначається 5 етапів;

• ідентифікація та пояснення причин, чому потрібні ефективні засоби реагування на мову ворожнечі;

• визначення балансу між свободою вираження та мовою ворожнечі;

• важливість запобігання та освіти, а також роль саморегулювання та органів з питань рівності у протидії мові ворожнечі.

• Взаємозв’язок між правом на свободу слова та забороною мови ворожнечі у міжнародному праві прав людини.

• застосування міжнародних стандартів, світового досвіду та тематичної практики Європейського суду з прав людини щодо мови ворожнечі.

Також за словами Ольги Стеценко, з цікавого вона дізналася, що для створення ефективного та комплексного підходу до вирішення питання мови ворожнечі, в тому числі в контексті Інтернет-середовища, Комітет Міністрів Ради Європи заснував Комітет експертів по боротьбі з мовою ворожнечі (Committee of Experts on Combating Hate Speech) (AD/MSI-DIS).

Також молодіжна кампанія Ради Європи «Рух проти мови ворожнечі» була офіційно розпочата в березні 2013 року для боротьби з мовою ненависті шляхом мобілізації молоді виступати за права людини та демократію в Інтернеті. До кінця 2017 року рух було розпочато в 45 країнах.

Разом з тим у 2016 році в ЄС було прийнято «Кодекс поведінки» для боротьби з мовою ворожнечі в Інтернеті.

Ольга переконана, що курс «Hate Speech» для неї виявився корисним, адже обсяг нової інформації обов’язково буде в нагоді в майбутньому.

Детальніше про знайомство з освітньою платформою HELP: новий досвід студентів НаУКМА для досягнення цілей у юридичній професії. https://cutt.ly/o6c6IjX

Зареєструватися та дізнатися більше про платформу HELP: https://cutt.ly/85BJ09z