Зміни в порядку виконання рішень ЄСПЛ: прийняте релевантне законодавство
Огляд законодавства
Новини та події
27.10.2022

18 жовтня 2022 року Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому урядові законопроєкти № 4048 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» та № 4049 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини».

Закони розроблені Міністерством юстиції України на виконання підпункту 19.1 «Права людини та доступ до правосуддя» пункту 19 Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою КМУ від 12.06.2020 року № 471 та направлені на приведення національного законодавства у відповідність до стандартів Європейського Союзу та на виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Зокрема, Законом (реєстр. № 4048) передбачається внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України, Законів «Про транспорт», «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» та Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів». Ключові зміни полягають у наступному:

  1. Передбачається механізм заміни довічного ув’язнення позбавленням волі на певний строк.
  2. Розширено права засуджених щодо ознайомлення з матеріалами справи, отримання копій документів із них.
  3. Запроваджуються зміни, що стосуються проведення страйків. Зокрема, страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів. Також запропоновано заборонити страйк у разі введення правового режиму надзвичайного та воєнного стану.

Зі свого боку Законом (реєстр. № 4049) вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України. Основні зміни полягають у наступному:

  1. На рівні адміністративно-караних складів правопорушень, передбачених ст. ст. 44 (незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах), 121 (порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами) та 178 (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді) КУпАП із санкцій вилучено адміністративний арешт або замінено на штраф чи виправні роботи. Також зменшено строк апеляційного перегляду справ про застосування стягнення у вигляді адміністративного арешту до трьох днів.
  2. Нормами КК України вводиться механізм пом’якшення покарання у вигляді довічного ув’язнення, який полягає в тому, що довічно ув’язнені, які відбули не менш як 10 років строку покарання, матимуть право на заміну подальшого довічного ув’язнення на позбавлення волі на строк від 15 до 20 років. Отже, довічне позбавлення волі може бути замінено на загальний строк ув’язнення від 25 років.
  3. КПК України доповнюється новою статтею 5331, яка визначає, що виправданий, засуджений, особа, стосовно якої застосовано примусові заходи медичного чи виховного характеру, потерпілий, представник юридичної особи, їхні захисники та законні представники мають право звернутись із заявою про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, стороною в якому вони були до суду, де вони зберігаються.
  4. Статтями 199, 331 КПК України запропоновано продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Зміни передбачають право прокурора за 5 днів до закінчення строку тримання під вартою подати клопотання до суду про продовження такого строку не більше ніж на 2 місяці. Частиною 3 ст. 331 КПК України передбачено обов’язок суду тільки за наявності клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою розглядати питання доцільності продовження застосування запобіжного заходу.

Детальніше ознайомитися із Законом (реєстр. № 4048): https://bit.ly/3MT91rW

Детальніше ознайомитися із Законом (реєстр. № 4049): https://bit.ly/3Tpm2fg