«Зміни у процесуальному законодавстві та реалії електронного судочинства»
Тетяна Рабко провела лекцію для студентів Юридичної клініки ХУУП імені Леоніда Юзькова
Новини та події
16.04.2024

Адвокат, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, радниця ТОВ «МЕТІНВЕСТ БІЗНЕС СЕРВІС» Група Метінвест, провела для студентів Юридичної клініки Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова лекцію на тему: «Зміни у процесуальному законодавстві та реалії електронного судочинства».

Під час заходу Тетяна Рабко ознайомила учасників із змінами у процесуальному законодавстві через призму електронного судочинства.

Лектор у своїй доповіді розповіла про підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: «Електронний кабінет»; «Електронний суд»; підсистему відеоконференцзв’язку.

Було акцентовано увагу на суб’єктах, що зобов’язані зареєструвати електронні кабінети в ЄСІТС в обов’язковому порядку та процесуальних наслідках не здійснення такої реєстрації.

Спікер звернула увагу, що законодавство визначає процесуальні наслідки в разі звернення до суду з документом особою, яка відповідно до законодавства зобов’язана зареєструвати електронний кабінет у ЄСІТС, але не зареєструвала його й такі наслідки застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Учасники дізнались, що реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

При цьому, особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі в господарському, цивільному на адміністративному процесі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено процесуальним кодексом.

Також було розкрито питання щодо порядку застосування коефіцієнту 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору при поданні до суду процесуальних документів в електронній формі. (постанова Великої Палати Верховного Суду по справі № 916/228/22 16 листопада 2022 року).

Вища школа адвокатури продовжує системно співпрацювати в напрямку правоосвіти населення та підвищення рівня професійних знань студентів, молодих юристів.

Зареєструватися на майстер-клас лектора на тему: «Електронний суд для початківців». https://tinyurl.com/mr2fsp23