Здоров’я дитини – вагомий чинник при вирішенні сімейних спорів
Лариса Гретченко, адвокат, медіатор, заступник Голови Комітету НААУ з сімейного права, член Комітету НААУ з медичного і фармацевтичного права та біоетики, лектор Вищої школи адвокатури НААУ, тренер курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» У справі про стягнення додаткових витрат на дитину, обумовлених станом здоров’я, розмір додаткових витрат на […]
Публікації лекторів
15.07.2020

Лариса Гретченко,
адвокат, медіатор, заступник Голови Комітету НААУ з сімейного права,
член Комітету НААУ з медичного і фармацевтичного права та біоетики,
лектор Вищої школи адвокатури НААУ, тренер курсу програми Ради Європи HELP
«Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»

У справі про стягнення додаткових витрат на дитину, обумовлених станом здоров’я, розмір додаткових витрат на дитину повинен обґрунтовуватись відповідними документами (наприклад, витрати на спеціальний медичний догляд — довідкою медичного закладу про вартість медичних послуг; витрати на лікування, на санаторно-курортне лікування — виписками з історії хвороби дитини, рецептами лікарів, довідками, чеками, рахунками, проїзними документами тощо).

Такого висновку дійшов Київський апеляційний суд у постанові від 12.03.2020 р., справа №359/5295/19, погодившись із судом першої інстанції, який виходив з того, що частина понесених додаткових витрат є доведеними та підтвердженими належними доказами, обґрунтовані та викликані особливими обставинами — тривалою хворобою (пневмонія та бронхіт) і пов`язаним з ним лікуванням протягом березня-травня. Будь-які докази, які б спростовували понесені позивачем додаткові витрати на дитину, а також докази того, що відповідач добровільно бере участь у додаткових витратах на дитину, відповідачем надано не було.

Разом з тим, колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції в частині стягнення витрат пов`язаних з відвідування медичного закладу ТОВ «Дитячий медичний центр «Добробут». Діючим законодавством, а саме Конституцією України, а також Законом України «Про основи законодавства України про охорону здоров`я» Держава гарантує безоплатне надання медичної допомоги у державних та комунальних закладах охорони здоров`я за епідемічними показаннями. В Україні створена мережа державних та комунальних закладів охорони здоров`я, в яких медичні консультації лікарів надаються безоплатно. Крім того, існує мережа приватних закладів охорони здоров`я, які надають платні медичні послуги.

Позивачка для отримання медичних консультацій та лікування дитини обрала приватний медичний заклад. Будь яких доказів неможливості проходження лікування дитини в державних та комунальних закладах охорони здоров`я, які надають медичну допомогу на безоплатній основі, або про відмову чи неможливість надання медичних послуг для дитини в цих закладах вона суду не надала. Таким чином позивачка скористалась своїм правом на обрання лікаря для дитини. Разом із тим, оскільки послуги обраних позивачкою лікарів є платними, медичних показань звернення саме до приватної клініки у дитини не було, позивачка в силу вимог Сімейного кодексу України мала погодити обрання медичного закладу із батьком дитини.

Крім права батька брати участь у вирішенні усіх питань пов`язаних з вихованням дитини, на нього також покладаються обов`язки з оплати такого лікування, отже він має право разом із матір`ю дитини обирати той лікувальний заклад, послуги якого він зможе оплатити.

З врахуванням наведеного, судова колегія вважає, що не підлягають стягненню з відповідача кошти сплачені позивачкою за отримання консультацій лікарів, перебування дитини в стаціонарі ТОВ «Дитячий медичний центр «Добробут». Стягненню з відповідача підлягають лише кошти витрачені на придбання ліків та лабораторні дослідження, які в Україні є платними. При цьому судова колегія погоджується із судом першої інстанції, що ці витрати відповідач має сплатити лише за період починаючи з 13.02.2019 року, тобто з дати призначення аліментів. (Повний текст судового рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/88174701)

Більше про взаємопов’язаність медичних правовідносин за участі дитини з сімейними дізнайтеся в системному огляді національної судової практики під час курсу «Дитина в медичних правовідносинах», що відбудеться у Вищій школі адвокатури НААУ 1-2 серпня 2020 р.

Реєстрація на оффлайн-курс (участь у приміщенні ВША) : https://bit.ly/36t5CKS
Онлайн – трансляція: https://bit.ly/2XKSnmb