Застосування Закону «Про адміністративну процедуру»: посібник для публічних службовців
Огляд посібника
Новини та події
26.10.2022

13 червня 2022 року Президент України підписав Закон № 3475 «Про адміністративну процедуру». Прийняття даного Закону було довгоочікуваним кроком у розвитку адміністративної юстиції в Україні, адже необхідно було встановити єдину адміністративну процедуру, замінити десятки суперечливих законів та наблизити правові норми до стандартів, які діють в межах Європейського Союзу.

Закон вступить у дію 15 грудня 2023 року, оскільки необхідний час, щоб навчити публічних службовців, у який спосіб використовувати нові процедури.

З цією метою за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR), Міністерства юстиції України та Офісу реформ Кабінету Міністрів України на замовлення Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2022 році було випущено посібник: «Закон «Про адміністративну процедуру: загальні прозорі правила взаємодії між державою та громадянами й бізнесом».

Посібник стане у нагоді представникам органів державної влади, які залучені до приведення у відповідність спеціального законодавства до норм Закону «Про адміністративну процедуру» й тим публічним службовцям, які безпосередньо беруть участь у роботі за загальною адміністративною процедурою.

У посібнику:

  1. Пояснюються принципи адміністративної процедури та низка ключових понять: адміністративний орган, адміністративна процедура і провадження, дискреційні повноваження, заінтересовані особи, адміністративний акт;
  2. Розглядаються основні засади та новели Закону, повноваження адміністративного органу, права та обов’язки особи в адміністративній процедурі, вимоги до адміністративних актів;
  3. Визначається загальний порядок та терміни опрацювання справ, ухвалення рішення та повідомлення про нього громадян;
  4. Наприкінці посібника можна знайти детальні рекомендації щодо підготовки до впровадження Закону «Про адміністративну процедуру».

Детальніше ознайомитися з посібником: https://bit.ly/3SjI7ub