Жінка (громадянка Білорусі) розлучилася з чоловіком (громадянином України).Як зареєструвати розлучення в органі ДРАЦС, оскільки держави у стані війни?
Відповідь на питання надала Анжеліка Архіпова, адвокат, член Ради Комітету з сімейного права НААУ
Публікації лекторів
10.10.2022

Запитання: Жінка (громадянка Білорусі) розлучилася з чоловіком (громадянином України) у липні 2022 року у Мінську. Чоловік постійно проживає в Україні з 2019 р. Шлюб був укладений в Україні. Дитина — громадянин Білорусі. Раніше сім’я проживала у Білорусі. Як зареєструвати розлучення в органі ДРАЦС, оскільки держави у стані війни. Рішення суду отримати в Білорусі не представляється можливим, копія неякісна, апостиль проставити неможливо

Україна та Республіка Білорусь є державами-учасницями Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року (Мінська конвенція).

Зокрема, згідно ст. 14 Мінської конвенції Договірні Сторони зобов'язуються пересилати один одному на прохання без перекладу і безкоштовно свідчення про реєстрації актів цивільного стану, документи про освіту, трудовий стаж і інші документи, що стосуються особистих або майнових прав і інтересів громадян запитуваної Договірної Сторони й інших осіб, що проживають на її території.

З юридичної точки зору офіційні органи обох країн повинні комунікувати один з одним в порядку і на підставах, встановлених законодавством, оскільки де-юре Україна та Республіка Білорусь не перебувають у стані війни.

Крім того, у відповідності до ст. 13 Мінської конвенції документи, видані державними органами Республіки Білорусь, визнаються дійсними на території України без будь-яких додаткових дій. Легалізація (апостилювання) не вимагається.

За сімейним законодавством України державна реєстрація розірвання шлюбу здійснюється, зокрема, на підставі рішення суду. За відсутності рішення суду вчинити відповідну дію неможливо.

Сімейне законодавство України не роз'яснює, в якій формі має подаватися рішення іноземного суду про розірвання шлюбу, оперуючи такими термінами як «рішення суду», «примірник рішення суду», «примірник рішення суду в електронній формі».

У зв'язку із цим варто спробувати звернутися до органу РАЦС України із фотокопією рішення суду для державної реєстрації розірвання шлюбу.

Якщо ж органу РАЦС України фотокопії виявиться недостатньо, на нашу думку, варто спробувати напряму зкомунікувати із відповідним судом Республіки Білорусь для отримання примірника рішення суду шляхом:

– пересилання паперового примірника рішення суду на адресу заявника на території України;

– надсилання електронного примірника рішення суду на електронну адресу заявника.

У випадку неможливості самостійного отримання рішення суду доцільно спробувати отримати його через колишню дружину, яка проживає на території Республіки Білорусь – якщо така комунікація є можливою.

Також можна спробувати звернутися за правовою допомогою до Міністерства юстиції України. На підставі Мінської конвенції (зокрема, ст. 4-6) органи юстиції держав-учасниць цієї Конвенції надають один одному правову допомогу, в тому числі, щодо складання і пересилання документів.