Захист прав внутрішньо переміщених осіб: адвокати обговорили сучасні виклики та шляхи їх вирішення
Круглий стіл на тему “Захист прав внутрішньо переміщених осіб” проведено у співпраці Вищої школи адвокатури та комітетів НААУ. Предметом обговорення стали питання забезпечення соціальних, трудових, житлових і інших гарантій особам з числа внутрішньо переміщених осіб (надалі - ВПО) та практичних викликів, з якими їм доводиться зіштовхуватися у сьогоденні.
Новини та події
22.08.2022

Круглий стіл на тему “Захист прав внутрішньо переміщених осіб” проведено у співпраці Вищої школи адвокатури та комітетів НААУ.

Предметом обговорення стали питання забезпечення соціальних, трудових, житлових і інших гарантій особам з числа внутрішньо переміщених осіб (надалі — ВПО) та практичних викликів, з якими їм доводиться зіштовхуватися у сьогоденні.

Дмитро Навроцький, член Ради Комітету з трудового права, розкрив правові засади, законодавчі зміни та практику взяття на облік ВПО й отримання соціальної допомоги.

Долучившись до дискусії за цим питанням Лариса Гретченко, керівник Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ, розповіла про проблемні ситуації постановки на облік та виплати допомоги дітям з числа ВПО, поділилася тематичними напрацюваннями освітньої платформи Вищої школи адвокатури, які стануть корисними учасникам заходу у практичному застосуванні.

Експертному обговоренню було піддано питання добровільного або за вимогою органу соціального захисту населення повернення ВПО виплаченої допомоги на проживання за певний період у разі неправомірного або повторного отримання такої допомоги.

Зміни щодо повернення коштів до Порядку надання допомоги на проживання ВПО, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 332 були внесені постановою КМУ від від 17.05.2022 р. № 602 та є відносно новими у правозастосуванні.

Адвокати обговорили цей обов'язок з повернення коштів ВПО в контексті зобов'язань, визначених у ст. 9 Закону України “Про Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”. За змістом законодавчої норми ВПО зобов'язані відшкодувати фактичні витрати, понесені за рахунок державного та місцевих бюджетів у результаті реалізації прав, передбачених цим Законом, у разі виявлення подання внутрішньо переміщеною особою завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки про взяття на облік.

Дмитро Навроцький приділив увагу особливостям повернення безпідставно набутих коштів відповідно до ст. 1212 ЦК України, та випадкам, у яких безпідставно набуті кошти не підлягають поверненню згідно з ст. 1215 ЦК України, огляду підходів і практики Верховного Суду у вказаних правовідносинах.

Другий блок тематичних обговорень присвячено гарантіям зайнятості ВПО, можливості їх працевлаштування за сумісництвом, одержання відпустки без збереження заробітної плати тощо), у випадку, якщо вони звільнилися з роботи та не мають документів, що підтверджують факт звільнення. Спікерами за темою виступили Голова Комітету з трудового права Вікторія Поліщук, члени Ради вказаного Комітету Алла Андрушко, Ганна Лисенко та Ярослав Мельник.

У виступі Вікторія Поліщук акцентувала увагу до трудових та соціальних прав вагітних жінок з числа ВПО, особливостей їх працевлаштування, порядку переведення на легшу роботу, дистанційну форму зайнятості або надомну роботу тощо.

Наступний тематичний блок Круглого столу стосувався актуальних питань відшкодування збитків за зруйноване житло. У доповіді Жанни Грушко, заступниці Голови молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen розкрито основні проблеми відшкодування збитків зруйнованого і пошкодженого майна, а саме: відсутність механізму визначення розміру таких збитків, єдності доказової бази пошкодження чи руйнування нерухомого майна, порядку фіксування відповідних фактів. На думку спікера, основними рекомендаціями, що допоможуть забезпечити права власників пошкодженого або зруйнованого житла, є подання інформаційних повідомлень про такі випадки усіма співвласниками цього житла.

Забезпечення права на освіту ВПО стало предметом дослідження Богдана Чижа, Заступника Голови Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю. У своїй доповіді він розповів про строки і процедури вступних кампаній, квоти на зарахування до закладів вищої освіти пільгових категорій громадян, виклики дистанційної форми навчання та інші важливі питання організації освітнього процесу в умовах воєнного стану.

Питанням реалізації соціальних, трудових, сімейних прав і обов’язків внутрішньо переміщених осіб, які мають дітей приділила увагу Лариса Гретченко. У своїй доповіді спікер роз'яснила підстави сімейно — правової відповідальності, в тому числі можливість позбавлення батьківських прав у випадку перебування одного з батьків на тимчасово непідконтрольній території та самоусунення від участі у вихованні дітей і надання їм допомоги.

Участь у Круглому столі взяли заступниця начальника управління страхових виплат і матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Анна Харченко та начальниця управління медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка.

За результатами обговорення учасники круглого столу дійшли висновку про потребу внутрішньо переміщених осіб осіб у кваліфікованій правничій допомозі, доцільність тематичних роз’яснень державних органів відповідно до практики надання соціальних гарантій з боку держави, а також потребу публічного обговорення проблемних аспектів та практичних викликів у реалізації прав ВПО з метою напрацювання шляхів їх подолання та ефективного захисту.

Онлайн — трансляція заходу: https://bit.ly/3dHnidz

Тематичні публікації:

  • Державні гарантії дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб https://bit.ly/3KqRKVP
  • Реалізація соціальних, трудових, сімейних прав і обов’язків внутрішньо переміщених осіб, які мають дітей https://bit.ly/3K9TZwg
  • Захист прав внутрішньо переміщених осіб. Право на житло і зайнятість як забезпечення базових потреб ВПО і членів їх сімей. https://bit.ly/3KiNCa7