Захист інтересів України під час агресії російської федерації: адвокати вивчали особливості діяльності міжнародних арбітражних та судових установ
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні. У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Публікації лекторів
28.03.2022

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся вебінар на тему “Захист інтересів України в міжнародних арбітражних та судових установах під час агресії Російської Федерації проти України”, лектором якого виступив Захар Тропін, адвокат, член Комітету з міжнародного права НААУ, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про особливості діяльності міжнародних арбітражних та судових установ в питаннях захисту інтересів України під час агресії російської федерації дізнавалися близько 1700 адвокатів.

Програмою заходу було поєднано огляд міжнародних механізмів захисту, їх юрисдикцію та повноваження з практикою вирішення справ міжнародними арбітражними та судовими установами, в т. ч. Міжнародним судом ООН, Міжнародним кримінальним судом, Європейським судом з прав людини.

Предметом обговорення з учасниками стали справи пов’язані зі збитим літаком МН-17, зокрема проведене технічне розслідування обставин авіакатастрофи, кримінальне провадження розпочате в судах Нідерландів та справи, які знаходяться в провадженні Європейського суду з прав людини.

Розповідаючи про арбітражні провадження щодо порушення Конвенції ООН з морського права, лектором приділено увагу ключовим обставинам і доводам сторін у справі щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці (16 вересня 2016 року) та у справі щодо захоплення українських військових кораблів та членів їх екіпажів (1 квітня 2019 року).

В огляді інвестиційних спорів, пов’язаних з агресією російської федерації, Захар Тропін наголосив, що підставою для розгляду такої категорії спорів є Угода між Україною і рф щодо заохочення та взаємного захисту інвестицій від 1998 року, відзначив головні проблеми Угоди та деталізував засоби вирішення спорів з приводу її виконання.

Аналізуючи статус розгляду справи Міжнародного Суду ООН щодо порушення рф Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, лектор звернув увагу учасників, що у квітні 2017 року Суд розглянув клопотання України про забезпечувальні заходи та задовольнив їх впровадження щодо Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, натомість залишив без задоволення вимоги в частині Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. 8 листопада 2019 р. Суд виніс рішення про те, що він має юрисдикцію розглядати спір та відхилив всі заперечення, заявлені рф з цього приводу.

Відносно справи Міжнародного Суду ООН “Україна проти рф” щодо звинувачень у злочині геноциду за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього лектор підкреслив, що 16 березня 2022 року МС ООН повністю задовольнив прохання України про заходи забезпечення. Зокрема, Суд зобов'язав росію негайно припинити військові дії, розпочаті 24 лютого 2022 року та забезпечити, щоб будь які формування, які знаходяться під її впливом або контролем (мова йде про незаконні озброєні формування ОРДЛО), теж припинили будь-які військові дії.

Доповідь під час вебінару охопила статус справ в Європейському суді з прав людини та важливих останніх подій, в тому числі, запобіжних заходів, прийнятих в порядку ст.39 Регламенту Суду.

Обговорювались дискусійні питання провадження в Міжнародному кримінальному суді, зокрема його суб'єктна та предметна юрисдикція щодо злочину геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів згідно положень Римського статуту.

В завершення вебінару лектор наголосив на пропозиції світової спільноти створити Спеціальний трибунал для покарання злочину агресії проти України та проголошенні 4 березня 2022 року відповідної Декларації.

Учасники заходу висловили вдячність за змістовний виступ на важливу та актуальну тему, можливість отримати відповіді на питання щодо міжнародних механізмів захисту інтересів України під час агресії російської федерації.

Словами підтримки та віри в Українську армію, Державу і Народ адвокати висловили впевненість в перемозі України, справедливе покарання росії за вчинені злочини, а також повне відшкодування шкоди, спричиненої війною.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Захару Тропіну та всім адвокатам, які долучилися до участі у вебінарі.