З Днем Державного прапора України!
Віримо в перемогу! Слава Україні!
Новини та події
23.08.2022

Шановні колеги!

Сьогодні ми вшановуємо символ української державності — Державний Прапор України.

Кожна нація та держава мають свої власні символи, які відображають незалежність та суверенітет, є виявом єдності, свободи та волі нації.

Державний Прапор об’єднує українців в Україні та в інших країнах, а його кольори без слів говорять про ідентичність нашої нації у будь-якій точці світу. Сьогодні український стяг став символом боротьби за свободу, візуалізацією його кольорів демонструється підтримка нашої країни міжнародними партнерами та іноземними державами.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого стяга як прапора українського народу відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки.

У радянські часи розгортання синьо-жовтого прапора було заборонено. 14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний прапор над будівлею міської ради. Це був перший прецедент публічного підняття українського національного прапора над офіційною радянською установою. Великим резонансом стала подія, коли 24 липня 1990 р. синьо-жовтий прапор з’явився біля Київської міської ради. Це стало звісткою, що радянська система точно похитнулася.

Через рік, 24 серпня 1991 року під час проголошення Незалежності, прапор України урочисто внесли до Верховної Ради України. Цей прапор, як реліквія, зберігається під склом у музеї Ради.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни. 28 січня 1992 року Верховною Радою прийнято постанову “Про Державний прапор України”.

Статус Державного Прапора закріплено в ст. 20 Конституції України, а з 2004 року на державному рівні відзначають свято День Державного Прапора України.

Сьогодні синьо-жовтий прапор є символом незламності, віри, незалежності кожного українця та українки. З ним наша країна — незалежна, суверенна держава, яка об’єднує українців, їх сильний дух та честь.

Ми боремося за те, щоб наш стяг гордо майорів у кожному українському місті та селі, попри вікові і сучасні посягання на територіальну цілісність та суверенітет України.

З Днем Державного прапора України!

Віримо в перемогу! Слава Україні!