Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства 18 Листопада
Історія цієї дати. Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя. Щоб запобігти цим злочинам, сприяти кримінальному переслідуванню винних і захистити жертв насильства Рада Європи у 2015 році запровадила Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, який проходить 18 листопада
Новини та події
18.11.2021

Історія цієї дати

Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя. Щоб запобігти цим злочинам, сприяти кримінальному переслідуванню винних і захистити жертв насильства Рада Європи у 2015 році запровадила Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, який проходить 18 листопада.

Актуальність

За оціночними даними Ради Європи кожна п'ята дитина страждає від різних форм сексуального насильства. Особи, які скоюють сексуальне насильство над дітьми, у 8 випадках із 10 за даними Національного товариства з питань запобігання жорстокості до дітей (National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) зазвичай є добре знайомими людьми для дитини. Це можуть бути члени сім‘ї, інші родичі, близькі друзі батьків, друзі, сусіди. Тобто переважна більшість випадків сексуального насильства над дітьми відбувається в так званому “колі довіри”. Деякі з кривдників працюють на посадах, що передбачають постійний контакт з дітьми, деякі мають авторитетні позиції та користуються довірою і повагою серед інших дорослих. У випадку, коли агресор є близьким родичем, дитина може не розповідати про насильство аж допоки не стане дорослою. А може не розповісти ніколи. Саме латентність цього злочину є великою проблемою та призводить до низького проценту доведених справ до суду та покарання кривдника.

Сексуальне насильство над дітьми – прихована проблема, при якій дійсну кількість потерпілих встановити майже неможливо.

За даними відкритих джерел, сексуальне насильство щодо дітей в Україні набуває шокуючих масштабів. Аналіз результатів опитування дітей свідчить, що кожна п’ята дитина в Україні зазнавала різних форм сексуального насильства, а кожна третя ніколи про це не розповість. У більш ніж у 80% випадків про насильство кривдниками були добре знайомі дітям люди, майже у 90% випадків відносно дітей ніхто не повідомляв правоохоронні органи.

Основні завдання Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації :

— підвищення рівня обізнаності суспільства про проблему сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей;

— сприяння відкритій дискусії з питань попередження сексуального насильства та захисту дітей;

Якщо дитина повідомила про епізод сексуального насильства влаштуйте їй безпечне місце, уважно слухайте і почуйте, обережно запитайте дитину що саме відбулося, повідомте поліцію та службу в справах дітей.

В чому виявляється сексуальне насильство?

Сексуальне насильство – це будь-які насильницькі дії сексуального характеру, що чиняться без добровільної згоди. Ці дії можуть бути і не пов’язані з проникненням в тіло іншої особи.

Сексуальним насильством щодо дітей є наступні дії:

  • дитину фотографували чи знімали оголеною на відео;
  • дитині пропонували винагороду за те, щоб показати свої статеві органи;
  • дорослі (старші 18 років) пропонували дитині показати свої статеві органи, доторкнутися до їхніх оголених інтимних частин тіла або вступити з ними у статевий зв'язок;
  • дитину змушували вступати у статевий зв'язок з дорослими та тримати це у таємниці;
  • дитина отримувала непристойні пропозиції в Інтернеті (на форумах, в чатах, в соціальних мережах, засобами електронної пошти) по телефону або у листах;
  • дорослі (крім батьків у ранньому дитинстві та медичних представників) торкались статевих органів дитини всупереч її волі.

 

Діти, які постраждали від насильства схильні мовчати про цей випадок з різних причин, зокрема, через страх та/або сором дитини; недовіру батьків до слів дитини; страх дитини втратити близького дорослого, який дає увагу, турботу чи подарунки; небажання мами відмовлятися від стосунків із чоловіком; залежність сім'ї від педофіла (наприклад, батька та чоловіка).

Постраждалі від сексуального насильства або сексуальної експлуатації діти відчувають сором, самозвинувачення, депресії, тривожність, посттравматичний стресовий розлад, не рідко вчиняють самоушкодження, у них виникають проблеми з самоповагою, з’являються суїцидальні думки, межовий розлад особистості і схильність до повторної віктимізації у зрілому віці.

 

Як і коли говорити з дітьми про насильство?

Загроза насильства справді висока, і батькам слід розмовляти про це "простими словами" з дітьми від п'яти років і аж до дорослого віку. "Діти, які не бояться говорити про це вголос, з меншою ймовірністю стануть жертвами насильства", каже Джон Браун, голова програми протидії сексуальному насильству британського Національного товариства попередження жорстокого ставлення до дітей. Задля попередження сексуального насильства над дітьми фахівці радять використовувати біологічні назви статевих органів. Окрім того, психологи, які працюють з темою сексуального насильства рекомендують розповідати про основні правила дітям молодшого дошкільного та шкільного віку:

  • “Правила трусиків” або “Тут мене не торкайся”;

— “Особисте — це те, що належить лише тобі”;

— “Пам'ятай, що твоє тіло належить лише тобі”;

— "Ні" означає "ні";

— “Розповідай дорослим секрети, які тебе засмучують”;

— “Не мовчи, хтось може тобі допомогти” та інші.

 

Базове законодавство у сфері захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації

Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації була прийнята та відкрита для підписання у жовтні 2007 року на острові Лансароте, звідси і назва «Лансаротська конвенція»

Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації у 2012 році https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_927#Text і тим самим взяла на себе відповідальність щодо здійснення заходів із запобігання сексуальній експлуатації і насильства над дітьми.

17.03.2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, яким внесено зміни, зокрема, до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1256-20#Text

Принципи і стандарти, які закріплені Лансаротською конвенцією

Лансаротська конвенція – це перший регіональний договір, присвячений захисту дітей від сексуального насильства, яке може відбуватися в тому числі, вдома, і в сім'ї. ЇЇ автори за основу взяли відповідні стандарти Організації Об'єднаних Націй та Ради Європи, розширюючи їх аби охопити всі можливі види сексуальних злочинів щодо дітей ( в тому числі сексуальне розбещення дитини, дитяча проституція, порнографія, домагання та схилення дітей до вчинення сексуальних злочинів шляхом впливу контенту та діяльності сексуального характеру).

Конвенція охоплює сексуальне розбещення дитини в «колі довіри», а також дії, вчинені з комерційною метою та з метою отримання прибутку. Вона встановлює, що держави в Європі та поза її межами, мають прийняти конкретне законодавство, спрямоване на криміналізацію такої поведінки і вжити заходів з акцентом на захищені найкращих інтересів дітей, щоб запобігти сексуальному насильству, а також захистити дітей потерпілих і притягнути винних до відповідальності. Це сприяє розвитку міжнародного співробітництва для досягнення спільних цілей.

Лансаротська конвенція унормовує основоположні підходи :

  • діти мають знати про ризики, пов’язані з сексуальною експлуатацією та сексуальним розбещенням і мати можливість себе захистити;
  • осіб які працюють у тісному контакті з дітьми, потрібно перевіряти та навчати;
  • програми або заходи втручання для злочинців слід регулярно контролювати;
  • потрібно створювати служби телефонної допомоги або допомоги в мережі Інтернет;
  • потрібно заохочувати інформування про підозру в сексуальній експлуатації або сексуальному розбещенні;
  • потрібно створити програми підтримки жертв та їх сімей;
  • потрібно надавати терапевтичну допомогу та екстрену психологічну допомогу;
  • потрібно задіяти доброзичливі до дитини судові процеси для захисту жертви, її приватного життя, особистості та репутації ( наприклад, кількість опитування дітей-жертв повинна бути обмежена, а опитування повинні здійснюватися у спеціальному місці та проводитися професіоналами, які пройшли спеціальну підготовку).

Куди звертатися по допомогу та захист:

  • Національна поліція: 102
  • Національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству: 116 123 (з мобільного); 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного).
  • Національна гаряча лінія для дітей та молоді: 116 111 (з мобільного); 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного).
  • Центри системи надання безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/ , телефонне звернення: 0 800 213 103
  • Служби у справах дітей, органи місцевого самоврядування, територіальні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання

Важливо наголосити на потребі постійного, довірливого спілкування батьків з дітьми, вірити та довіряти, розповідати дитині щодо складних ситуацій, які можуть з нею статися, говорити про кордони тіла, навчити дитину фільтрувати інформаційний простір, повторювати, що будь-яку проблему можна вирішити та щоразу наголошувати на готовності допомогти, підтримати і захистити.

Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Ганна Круглякова, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ

Джерела інформації:

  1. Навчіть дитину захищатися // Методичний посібник – Електронний ресурс – Режим доступу: https://mon.gov.ua/storage/app/media/pozashkilna/bezpeka/manual-indergarten.pdf.
  2. Дослідження передумов запровадження нової практики допиту/опитування дитини, яка постраждала від сексуального насильства. – Електронний ресурс – Режим доступу: https://rescentre.org.ua/images/Uploads/Files/child_witness_dl/doslidzhennya_press_12.pdf.