Який алгоритм медичної евакуації громадян України для лікування за кордон?
Відповідь підготувала Наталія Чорновус, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ
Публікації лекторів
25.10.2022

Відповідь: У період воєнного стану, з метою забезпечення громадян України необхідною медичною та реабілітаційною допомогою, Міністерство охорони здоров’я України, у межах своєї компетенції, відповідно до Положення, затвердженого Постановою КМУ від 25.03.2022 № 267, розробило алгоритм медичної евакуації громадян України.

Відповідно до згаданого алгоритму першим кроком для проведення медичної евакуації є формування евакуаційних листів закладами охорони здоров’я. Відтак, пацієнт має звернутись в обласний заклад охорони здоров’я до визначеної особи, відповідальної за направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану.

У подальшому Міністерство охорони здоров’я України надсилає запит до країн-членів Європейського Союзу та країн-членів Європейської Економічної Зони про необхідність медичної евакуації.

Наступним кроком є транспортування пацієнтів зі стаціонарів до координаційних закладів охорони здоров’я, перелік яких затверджено Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 05.04.2022 № 574. Таке транспортування відбувається за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та неурядових організацій.

З метою підготовки до перетину кордону пацієнта у координаційному закладі охорони здоров'я проводиться огляд такого пацієнта, в разі необхідності – надається медична допомога, пацієнти отримують харчування, а також іншу допомогу, якої потребують. Крім цього оформлюється медична документація та її переклад.

Після підготовки пацієнта та документації, Міністерство охорони здоров’я України узгоджує перетин кордону із Держприкордонслужбою, відтак, згодом здійснюється евакуація пацієнтів до визначених клінік-хабів або аеропортів у Польщі, Румунії, Словаччині.

Задля забезпечення транспортування пацієнта спеціальними транспортними засобами Міністерство охорони здоров'я України співпрацює з міністерствами охорони здоров’я країн ЄС та клініками, які готові прийняти на лікування українських громадян.

Міністерством охорони здоров’я України здійснюється моніторинг руху пацієнтів, запит додаткової інформації.

Після отримання медичної допомоги за кордом, повернення пацієнта до України здійснюється через посольства чи консульства країни, де перебував пацієнт.

Нормативні джерела:

  1. Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64
  2. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Міністерство охорони здоров’я України» від 25.03.2015 № 267
  3. Наказ МОЗ України «Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану» від 05.04.2022 № 574

Джерело: Посібник «Воєнне» медичне право в запитаннях і відповідях. https://bit.ly/3VzyWJ0