Якщо позивач та відповідач іноземці та мають посвідку на проживання в Україні зареєстрували шлюб в Україні та хочуть цей шлюб розірвати, яка підсудність?
Відповідь на питання надала Анжеліка Архіпова, адвокат, член Ради Комітету з сімейного права НААУ
Публікації лекторів
17.10.2022

Відповідь: У випадку якщо міжнародні правовідносини з країною, громадянами якої є подружжя, не врегульовані дво- або багато- стороннім договором у сфері правової допомоги, то застосовуються норми Закону України «Про міжнародне приватне право».

Підстави визначення підсудності справ судам України встановлені ст. 76 вищезазначеного Закону.

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 76 ЗУ «Про міжнародне приватне право» суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках:

2) якщо на території України відповідач у справі має місце проживання або місцезнаходження, або рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення, або знаходиться філія або представництво іноземної юридичної особи – відповідача;

7) дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України.

Беручи до уваги, що (1) подружжя іноземців, вірогідно, проживає на території Україна, та (2) укладення шлюбу на території України – це дія, яка що стала підставою для подання позову, мала місце на території України, справа про розірвання шлюбу підсудна судам України.

  1. Щодо визначення територіальної підсудності, то Цивільним процесуальним кодексом України встановлено підсудність справ (1) за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача (ст. 27 ЦПК) або (2) за вибором позивача (ст. 28 ЦПК) в залежності від обставин справи.
  2. Слід врахувати, що відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України «Про міжнародне приватне право» правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, а за його відсутності – правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі, а за відсутності такого – правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв’язок іншим чином.

Згідно ст. 63 Закону України «Про міжнародне приватне право» припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу.

Отже, якщо подружжя іноземців має спільне громадянство, при розгляді справи про розірвання шлюбу суд України застосовуватиме право держави їхнього громадянства, у випадку відсутності спільного особистого закону – право України.