Які виправдувальні обставини, що виключають кримінальну відповідальність особи передбачені проєктом нового КК України, та у чому їх зміст?
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Публікації лекторів
13.11.2022

Які виправдувальні обставини, що виключають кримінальну відповідальність особи передбачені проєктом нового КК України, та у чому їх зміст? – на це питання під час фахової дискусії відповість Юрій Баулін

Реформування кримінального законодавства полягає у проведенні нової кодифікації. Указом Президента України № 584/2019 від 7 серпня 2019 року було створено Робочу групу з питань розвитку кримінального права, яка розробила проєкт нового Кримінального кодексу України (далі – КК України), який змістовно й концептуально відрізняється від КК України 2001 року. Зазнали істотних змін й обставини, що виключають кримінальну відповідальність особи.

За проєктом нового КК України (текст станом на 29 вересня 2022 року) обставиною, що виключає протиправність діяння, є дія або бездіяльність, яка: 1) заподіює шкоду, 2) є правомірною, тобто вчинена при використанні особою свого суб’єктивного права, виконанні юридичного обов’язку або здійсненні владних повноважень, і 3) відповідає умовам, передбаченим Конституцією України, цим Кодексом, законом або міжнародним договором України. Кодексом передбачається також положення про застосовність помилки стосовно обставин, що виключають протиправність діяння.

Про те, наскільки виправдувальні обставини проєкту нового Кодексу відрізняються від тих, що визначені чинним кримінальним законом, та у чому їх особливості, під час фахової дискусії детально розповість Юрій Баулін, д.ю.н., проф., професор кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Фахова дискусія відбудеться 17 листопада 2022 року о 13:00 год.

Надішліть Ваше запитання спікерам у термін до 15 листопада 2022 р. на електронну адресу: info@hsa.org.ua

Фахова дискусія є заходом з підвищення кваліфікації адвокатів. Дізнатися більше та зареєструватися на захід за посиланням: http://bit.ly/3WOkzku

Детальніше про реформування кримінального законодавства України: http://bit.ly/3tjhYSi