«Як зупинитися за крок до професійного вигорання?»
Осадча Анна Валеріївна, сімейний адвокат та медіатор, експерт з вирішення сімейних конфліктів, засновник та керуюча Адвокатським бюро «Анни Осадчої», член Комітету з сімейного права НААУ, член Центру сімейного права ВША НААУ.
Публікації лекторів
31.10.2021

Адвокат – це не лише професія, це – стиль життя. Відчуваючи високий рівень відповідальності та небайдужість до чужого горя, адвокат “включений” в роботу 24/7, сім днів на тиждень. Через таку завантаженість та постійну емоційну напругу значна кількість адвокатів не витримують тиск та зупиняються на етапі стрімкого розвитку своєї професійної діяльності. Чому так трапляється? Наразі всім вже відомий термін «професійне вигорання». Це те, що може пояснити бажання покинути все, чого досягли за довгий час наполегливої праці. Як показує практика, «професійне вигорання» трапляється з тими, хто не дає собі можливості жити різноманітним, повним життям, а фактично живе на роботі. Через високу конкуренцію всі ми часом відчуваємо спокусу бути «ідеальним» адвокатом для свого клієнта. А це означає доступність у будь-який час, помірні гонорари, проживання з клієнтом його історії з усією емоційною навантаженістю і т. д. Зазвичай така історія трапляється з молодими адвокатами, які тільки починають свій професійний шлях. Хоча не рідкість це і для досвідчених фахівців.

Як же зупинитися за крок до професійного вигорання?

Перше, що потрібно зробити, коли з’являються думки кинути все – це дозволити собі гарненько відпочити. Після відпочинку доречно з’ясувати, що саме призвело до такого стану. І коли зрозуміла причина, необхідно розробити план, як не допустити настання тих чи інших подій. Це можна зробити самостійно або скористатись допомогою фахівців (психологів, коучів тощо).

Якщо ж діяти наперед, не чекаючи, коли настане вигорання, то тут буде доречною розробка своїх «правил гри». Коли у вас існують чіткі правила, які ви транслюєте своїм клієнтам і яких ви дотримуєтесь, це змушує клієнта поважати вас та ваш час. Це не відштовхує клієнта, а, навпаки, збільшує його повагу і довіру до вас, збільшує рівень цінності вашої роботи в очах клієнта. Ваші правила – це коли ви повідомляєте про свій режим роботи, про те, що у вихідні дні ви не проводите зустрічі або у відпустці не відповідаєте на дзвінки або ж, наприклад, що ви можете сьогодні укласти договір, але приступити до виконання ваших зобов’язань зможете не раніше, ніж через тиждень. Це дає можливість клієнту зробити свій вибір, чи влаштовують його такі умови і, якщо так, він буде поважати ваші межі. Для вас чіткі правила роботи з клієнтами дадуть можливість не перепрацьовувати та не «вигорати».

Часто трапляється історія про те, що «в мене так багато клієнтів, що я працюю і вдень, і вночі». Це дуже крутий результат, але точно не причина для перевтоми. Це маячок до того, що ви крутий фахівець і вже час розширювати свою справу, навчати інших фахівців та делегувати свої завдання. Так ви не втратите гонорари, дасте змогу іншим спеціалістам проявитись, будете зростати та заробляти і не перевтомлюватися.

У будь-якій справі головне – це повага до себе, свого здоров’я та оточуючих. Працювати для когось вночі – це не про повагу. А ось сказати чесно про режим свого робочого дня – це повага як до себе, так і до клієнта. Люди йдуть до адвоката за правовою допомогою. Якщо клієнту потрібна психологічна підтримка, не потрібно боятися запропонувати йому спеціаліста у цій галузі, а не «витирати сльози» клієнту вночі та у свій неробочий час.

Якщо ви професіонал своєї справи, ваш клієнт завжди буде ваш, навіть коли ви не будете на зв’язку 24/7.

Адвокатська діяльність буває дуже емоційно напруженою і це теж може слугувати причиною професійного вигорання. Тому не зайвим буде користуватися підтримкою психолога, що дозволить підтримувати нормальний психологічний стан, незважаючи на складнощі на роботі.

Життя адвоката, як і будь-якого спеціаліста, має бути наповненим не лише роботою. Повноцінне та різноманітне життя приносить радість і задоволення, а також дає сили та можливість для постійного зростання знать та професійних навичок, бо стояти на місці означає робити крок назад, а професійний адвокат може йти лише вперед.

Тож для того, щоб зупинитися за крок до професійного вигорання, необхідно поважати себе та цінувати, дозволяти собі якісний відпочинок, повноцінний сон, збалансоване харчування та якісну підтримку професіоналів.