Як відновити медичну документацію, втрачену на окупованій території або під час бойових дій?
Відповідь на питання підготував Олександр Корнага, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ
Публікації лекторів
07.11.2022

Відповідь: У більшості випадків для відновлення медичної документації достатньо звернення до сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. У разі неможливості звернення до сімейного лікаря, можна звернутися до лікаря за місцем фактичного перебування.

Відновлення медичних документів відбувається шляхом використання електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

У разі неможливості відновлення медичної документації засобами ЕСОЗ, лікар має провести всі необхідні додаткові обстеження для забезпечення якісного, своєчасного та повного подальшого лікування.

У випадку необхідності відновлення документів, пов’язаних з діяльністю медико-соціальної експертизи, особа має звернутися до медико-соціальної експертної комісії за місцем перебування.

Лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я приймають рішення щодо шляхів відновлення втраченої документації.

На сьогодні всі МСЕК для вимушено переселених осіб працюють у режимі екстериторіальності, а тому можна звертатися за місцем свого фактичного знаходження.

Отож, втрачена медична документація відновлюється шляхом безпосереднього звернення до лікаря з використанням ЕСОЗ або повторним медичним обстеженням чи до МСЕК.

Нормативні джерела:

  1. Постанова Кабінету Міністрів України «Порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я» від 25.04.2018 року № 411
  2. Постанова Кабінету Міністрів України «Питання медико-соціальної експертизи» від 03.12.2009 року № 1317

Джерело: Посібник «Воєнне» медичне право в запитаннях і відповідях. https://bit.ly/3VzyWJ0