Як українцям розірвати шлюб через консульство України: що потрібно знати та куди звертатися?
Ганна Гаро, адвокат, медіатор, лектор ВША, НААУ, Голова Комітету з сімейного права НААУ, Марина Вітліна, помічник адвоката, член команди Координатора комітетів НААУ
Публікації лекторів
16.10.2022

Сьогодні, як ніколи раніше, гостро постало питання розірвання шлюбу між громадянами України, що проживають за її межами.

Перш за все це пов'язано з тим, що в Україні триває війна і багато громадян, які виїхали за кордон, не можуть повернутися до своїх домівок, а відтак особисто звернутися до компетентних органів з метою розірвання шлюбу.

Втім українське законодавство передбачає можливість подружжю, що немає неповнолітніх дітей, розірвати шлюб не повертаючись до України, шляхом звернення до консульства України в тій чи іншій країні свого проживання. Але за умови, що хоча б один має постійне місце проживання у відповідній країні.

Розглянемо ситуацію на прикладі зі США: якщо подружжя, громадяни України, проживають у Сполучених Штатах Америки і хоча б один з них має постійне місце проживання, бажають розлучитися, то приїздити до України з цією метою їм не обов'язково. Достатньо буде звернутися за допомогою до Консульства України в США. При цьому важливим елементом є саме факт відсутності у подружжя неповнолітніх дітей, а от місце реєстрації шлюбу не має значення. Головне, щоб шлюб було укладено за правилами українського законодавства.

Перше, що потрібно знати подружжю, яке має намір розлучитися, це нормативно-правові акти, які регулюють питання укладання та розірвання шлюбу. До них належать Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01 липня 2010 року № 2398-VI (далі – Закон) та Інструкція про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних та консульських установах України, затверджена наказом Мін’юсту, МЗС України від 23.05.2011 № 32/5/101, у редакції наказу Мін’юсту від 25.08.2004 № 90/5/191, зареєстрованого в Мін’юсті 01.06.2001 за № 473/5664 (далі — Інструкція).

Так, відповідно до п. 1.2 ст. 1 Інструкції про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних та консульських установах України, затвердженої наказом Мін’юсту, МЗС України від 23.05.2011 № 32/5/101, у редакції наказу Мін’юсту від 25.08.2004 № 90/5/191, зареєстрованого в Мін’юсті 01.06.2001 за № 473/5664 (далі — Інструкція), консульська посадова особа уповноважена на здійснення реєстраційних дій стосовно розірвання шлюбу. Однак є важливе уточнення, що передбачене ч. 3 ст. 6 Закону та п. 5.1 Інструкції: консул має право зареєструвати розірвання шлюбу між громадянами України, якщо хоча б один з них постійно проживає за межами України. Тобто один із подружжя повинен мати оформлене в установленому порядку з відповідним проставленням штампа в паспорті громадянина України для виїзду за кордон постійне місце проживання за кордоном.

Для довідки: оформлення документів для виїзду особи за кордон на постійне проживання здійснюється територіальними органами Державної міграційної служби України, водночас оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово, здійснюється закордонними дипломатичними установами України.

Реєстрація розірвання шлюбу провадиться консулом виключно у таких випадках:

1) за спільною письмовою заявою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей;

2) за заявою одного з подружжя, якщо другий із подружжя:

  • визнаний у встановленому законом порядку безвісно відсутнім;
  • визнаний у встановленому законом порядку недієздатним;
  • засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше трьох років;

3) на підставі рішення суду про розірвання шлюбу (лише реєструє розірвання шлюбу).

Реєстрація розірвання шлюбу на підставі рішення суду України провадиться консулом лише за умови, що шлюб, який розривається, був укладений в органах реєстрації актів цивільного стану України. До консульської установи або дипломатичного представництва подається заява подружжя або одного з них, що проживають за кордоном, які розірвали шлюб у судовому порядку в Україні і не зареєстрували розірвання шлюбу в органах реєстрації актів цивільного стану на території України. За такою умовою реєстрація розірвання шлюбу може провадитися незалежно від строку, що минув після набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу або винесення постанови про розірвання шлюбу.

Щодо подружжя, яке не має неповнолітніх дітей, то вони можуть спільно за письмовою заявою подати документи стосовно реєстрації розірвання їх шлюбу до дипломатичної закордонної установи за місцем постійного проживання одного із подружжя. Таким чином, консульство України здійснює функції РАЦСу у питанні розірвання та реєстрації шлюбу.

При цьому до консульської установи або дипломатичного представництва, окрім спільної заяви подружжя, необхідно подати:

  • оригінал і копії паспортних документів заявників;
  • оригінал і копію свідоцтва про шлюб (у разі його відсутності для підтвердження проведеної реєстрації шлюбу витребовується повторне);
  • документи, що підтверджують законне перебування в США, постійне проживання одного із подружжя за кордоном та адресу проживання в США;
  • документ, що підтверджує сплату консульського збору.

Для довідки: якщо той з подружжя, який буде відсутній при реєстрації розірвання шлюбу, бажає після розлучення повернути своє дошлюбне прізвище, то він повинен вказати про це в заяві про розірвання шлюбу.

При поданні заяви лише одним із подружжя, крім зазначених документів, заявник має додати копію або виписку з рішення суду України про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним унаслідок душевної хвороби чи недоумства, а також копію або виписку з вироку суду України про засудження його до позбавлення волі на строк не менше трьох років.

На підставі пред'явлених документів консулом складається відповідна постанова та реєструється розірвання шлюбу.

Кінцевим етапом є реєстрація розірвання шлюбу та видання подружжю свідоцтва про розірвання шлюбу, що провадиться на підставі постанови про розірвання шлюбу і виноситься консулом після спливу одного місяця від дня подання подружжям такої заяви, якщо вона не була відкликана.

Для довідки: шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Ніби-то все просто і зрозуміло, та на практиці при зверненні до консульства виникає багато питань, які призводять до відмови у проведенні реєстраційних дій щодо розірвання шлюбу. Крім того, частіше за все люди бояться самостійно звернутися до консульства, а отримавши негативну відповідь, втрачають віру у достовірність відповідних норм законодавства.

Нещодавно Garo Law Office зробили запит до Консульства України в США з метою отримання відповіді щодо можливості провести процедуру розірвання шлюбу через консульство, не повертаючись до України. У відповідь консульство запевнило, що процедура реєстрації розірвання шлюбу відповідає нормам законодавства, а тому подружжя може звертатися до найближчого консульства і, виконавши всі умови, зареєструвати розірвання шлюбу.