Як правильно зафіксувати факт пошкодження, знищення майна в результаті військових дій, на що необхідно звернути увагу?
Автор матеріалу: Ірина Смірнова, адвокат, член Ради Комітету захисту прав людини.
Новини та події
30.05.2022

Наразі тисячі громадян України в результаті військових дій втратили належне їм майно, дах над головою та вимушені були покинути своє постійне місце проживання.

20.03.2022 постановою Кабінету Міністрів України № 326 затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Згідно із зазначеним Порядком одним із напрямів, за яким здійснюється визначення шкоди та збитків, є втрати житлового фонду й об’єктів житлово-комунального господарства, об’єктів незавершеного будівництва житлової нерухомості, дачних і садових будинків, фактичні витрати, здійснені для їх відновлення.

Проте наразі ще не визначено остаточної процедури, згідно з якою буде відбуватися відшкодування, компенсація громадянам, майно яких було пошкоджено або знищено.

Однак незалежно від встановленої надалі процедури відшкодування завданої шкоди або компенсації, важливо зафіксувати факт знищення або пошкодження майна.

Нижче пропоную алгоритм дій у випадку пошкодження, знищення майна.

  • Для ліквідації небезпечних наслідків обстрілів, пожеж, руйнувань, завалів, які виникли внаслідок ведення бойових дій, з метою забезпечення очищення відповідної території від мін і снарядів необхідно звернутися до територіального органу Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Крім виїзду органу ДСНС на місце події для проведення зазначених вище робіт для усунення небезпечної ситуації, службою буде складено відповідні документи, в яких буде зафіксовано факт знищення, пошкодження майна.

Постановою КМУ від 26.12.2003. № 2030 затверджено Порядок обліку пожеж та їх наслідків, згідно з яким обліку підлягають усі пожежі незалежно від місця їх виникнення та наслідків.

Документом, який засвідчує факт пожежі, є акт, що підписується комісією, до складу якої входить не менш як три особи, у тому числі представник територіального органу ДСНС, представник адміністрації (власник) об’єкта, потерпілий.

Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 14.06.2017 № 503 затверджено форму акта про пожежу. У зазначеній формі акта передбачено відображення, крім іншого, таких відомостей: місце виникнення пожежі, час виявлення пожежі, детальний опис знищеного, пошкодженого пожежею, встановлений чи орієнтовний розмір прямих, побічних збитків від пожежі, встановлена чи ймовірна причина пожежі та інші відомості.

Таким чином, отриманий вами від представників ДСНС примірник акта є одним із вагомих доказів знищення, пошкодження належного вам майна.

  • Одним зі способів фіксації пошкодження, знищення майна є звернення із заявою про складання акта обстеження житла до місцевої адміністрації, відповідного органу місцевого самоврядування. У випадку наявності такої можливості нехтувати нею не слід.

Затвердженої форми такого акта обстеження житла не передбачено, тому він може складатися у довільній формі.

В акті необхідно зазначити: місце його складання, дату, час, повні відомості про всіх присутніх осіб (П.І.Б., паспортні дані, місце реєстрації, місце фактичного проживання, номери телефону, інші наявні засоби зв’язку); про застосування при складанні акта технічних засобів фіксації (фото-, відеозйомки); повні та детальні відомості про стан знищеного/пошкодженого майна; перелік пошкодженого/знищеного майна; повні відомості про свідків; про можливі причини пошкодження/знищення майна; за наявності додатків до акта вказати про це; П.І.Б. та підписи осіб, які брали участь у складанні акта.

Перед складанням акта необхідно попередньо ретельно проаналізувати обсяг та перелік знищеного, пошкодженого майна.

У випадку зазначення в акті про свідків події необхідно зафіксувати повні відомості про таких осіб (П.І.Б., паспортні дані, місце реєстрації, місце фактичного проживання, контактні номери телефонів, всі інші наявні засоби зв’язку). Такі відомості будуть необхідні, коли надалі виникне необхідність допитати вказаних осіб як свідків.

За наявності технічної можливості бажано при складанні акта використовувати технічні засоби фіксації (фото-, відеозйомка). За допомогою фото, відео можливо більш детально зафіксувати стан майна після пошкодження, знищення. Якщо технічний засіб дозволяє відобразити, геолокацію об’єкта, дату, час відео-, фотозапису, необхідно використовувати таку функцію.

При відеофіксації необхідно детально коментувати, що саме ви фіксуєте, за допомогою якого технічного засобу, зазначати відомості про точне місцезнаходження, дату, час, характер пошкодження, знищення майна, повні відомості про присутніх осіб, які самостійно можуть на камеру надати таку інформацію представившись.

Фото та відеофіксацію необхідно робити не тільки крупним планом (внутрішні пошкодження, детальне відображення пошкодження, знищення) але і з прив’язкою до місцевості (ландшафтні зйомки, картина навколо, дорожні знаки, оточуючі споруди та інші унікальні об’єкти).

Фото-, відеозапис у жодному разі не потрібно обробляти, зберігати його необхідно в оригінальному, первинному вигляді.

Після проведення відео-, фотофіксації необхідно зробити копії такої інформації на інший носій. Оригінальний носій інформації необхідно зберігати для проведення можливих надалі експертиз.

За наявності технічного паспорта на нерухоме майно також можливо скласти схему/план руйнування, пошкодження майна.

  • У випадку відсутності можливості скласти акт із залученням місцевої адміністрації, можливий варіант складання аналогічного акта із залученням представників ОСББ, ЖЕКУ, комісійно із сусідами.

За наявності свідків події необхідно відібрати у них власноручно написану заяву, в якій будуть відображені повні відомості про свідка (П.І.Б., адреса проживання, всі наявні засоби зв’язку) з детальним викладенням обставин події, безпосереднім свідком яких стала особа.

Додатковими доказами пошкодження, знищення майна можуть бути відео з камер спостережень, відеореєстраторів. Тому за такої можливості необхідно подбати про завчасне отримання копії такого відео.

За наявності фото, відеозаписів майна до стану знищення, пошкодження можливо долучити такі відомості як докази стану майна до знищення, пошкодження.

Необхідно зберігати документи на право власності на майно та за можливості зробити з них копії, у т. ч. в електронній формі.

У випадку втрати правовстановлювальних документів на майно невідкладно звернутися у відповідні установи, організації для їх відновлення.

Одним із доказів пошкодження, знищення майна можуть бути повідомлення зі ЗМІ, офіційних сторінок правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування, ДСНС, міжнародних організацій та інших інтернет-ресурсів (блогери, ютуб-канали тощо), соціальних мереж.

Тому необхідно намагатися зберегти посилання на такі інформаційні ресурси (скріншоти вебсторінок, збереження відеозаписів, фото, зафіксувати попередньо дату та час доступу до інформаційного ресурсу, адресу ресурсу).

Якщо інформація про конкретну фізичну особу — можливого винуватця відома, то її обов’язково також необхідно відображати у відповідних актах.

При наявності ідентифікуючих даних щодо залишків боєприпасів, також фіксуємо ці дані в актах.

Важливою є належна фіксація за допомогою всіх можливих засобів і способів, проте першочергово має бути забезпечена безпека осіб, які беруть участь у такій фіксації.

  • Ще одним важливим кроком є повідомлення до правоохоронних органів про вчинення щодо вас кримінального правопорушення.

Таку заяву/повідомлення в порядку статті 214 Кримінального процесуального кодексу України можна подати як письмово безпосередньо до правоохоронного органу, так і поштою, електронною поштою на офіційну адресу або усно, зателефонувавши до органу поліції, звернутися за допомогою на гарячу лінію відповідного правоохоронного органу.

У випадку письмового звернення до правоохоронного органу звернення має містити такі відомості: назву правоохоронного органу, до якого ви звертаєтеся із заявою/повідомленням про вчинення кримінального правопорушення; повні відомості про особу, яка звертається (П.І.Б., місце реєстрації, місце проживання, всі наявні засоби зв’язку); дату складання заяви/повідомлення; детальний виклад обставин події кримінального правопорушення; зазначення повних відомостей про свідків події, наявні докази. Прохальна частина заяви/повідомлення про кримінальне правопорушення повинна містити вимогу: про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування за фактами, викладеними в заяві; про надання вам копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань. До заяви додаються копії всіх наявних у вас доказів.

Один примірник такої заяви бажано залишити у себе. Якщо ви безпосередньо звертаєтеся до правоохоронного органу, то відповідна уповноважена службова особа приймає і реєструє таку заяву.

У випадку надсилання копії заяви поштою краще це робити рекомендованим листом з описом вкладеного та повідомленням про вручення.

У випадку усного звернення за номером «102» необхідно запитати та записати присвоєний порядковий номер єдиного обліку та дату фіксації вашого звернення.

Якщо ви безпосередньо звернулися із заявою/повідомленням про вчинення кримінального правопорушення до поліції, то вам має бути видано талон-повідомлення єдиного обліку (ЄО) про прийняття і реєстрацію заяви/повідомлення про кримінальне правопорушення.

Проміжним кінцевим результатом вашого звернення до правоохоронного органу має бути внесення за викладеними вами фактами відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та отримання вами копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім зазначеного вище, необхідно наголосити на можливості та необхідності подання інформаційного повідомлення про пошкодження та знищення нерухомого майна.

Так, 26.03.2022 постановою Кабінету Міністрів України № 380 затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Дія цього Порядку поширюється на громадян України, які є власниками пошкодженого або знищеного нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, з моменту введення воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”.

Згідно із зазначеним Порядком інформаційне повідомлення може бути подане: 1) самостійно особою: засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Портал Дія); з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків у порядку; 2) через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Подача інформаційного повідомлення здійснюється незалежно від місця проживання або перебування особи.

Для подання інформаційного повідомлення необхідно: встановити мобільний додаток Порталу Дія (Дія); заповнити інформаційне повідомлення, яке формується засобами Порталу Дія.

Адміністратор центру надання адміністративних послуг або нотаріус у день звернення особи з метою подання інформаційного повідомлення: встановлює особу та повноваження її представника (у разі подання інформаційного повідомлення представником); заповнює інформаційне повідомлення, яке формується з використанням Порталу Дія; роздруковує зареєстроване інформаційне повідомлення (за бажанням особи).

Крім того, якщо ви є потерпілим або свідком воєнних злочинів і у вас наявні зафіксовані докази, можливим є подання цих даних за допомогою інтернет-ресурсу warcrimes.gov.ua на офіційній сторінці Офісу Генерального прокурора України.

Цей інтернет-ресурс був спеціально створений для належного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності. А отримані докази планується використати для кримінального переслідування причетних до злочинів осіб.

Ще одним інтернет-ресурсом, за допомогою якого можливо фіксувати та збирати докази про страшні наслідки військових дій (у т. ч. відомості про зруйноване, пошкоджене майно, завдану матеріальну шкоду), є вебсторінка «Росія заплатить» Damaged.in.ua. Ці дані збираються з метою оцінки розміру збитків, яких зазнали держава Україна та громадяни України внаслідок військових дій.

Отже, необхідно використовувати всі можливі способи та засоби, за допомогою яких можна зафіксувати пошкодження, знищення належного вам майна, щоб надалі ці докази можна було ефективно використати для отримання відшкодування та компенсації.