Як оформляється лікарняний (е-лікарняний) в умовах війни, в тому числі в разі перебування за межами України?
Відповіді на питання
Публікації лекторів
08.09.2022

Відповідь: Як і раніше для отримання листка непрацездатності необхідно звернутися за медичною допомогою. В разі встановлення тимчасової непрацездатності лікуючий лікар повинен оформити відповідний медичний висновок в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ).

Оскільки медичний висновок формує саме лікуючий лікар, то відсутня необхідність звертатися саме до сімейного лікаря.

Після формування медичного висновку, такий спрямовується до електронного реєстру листків непрацездатності. Після зіставлення з реєстром застрахованих осіб сформується листок непрацездатності. Сформований листок непрацездатності доступний безпосередньо особі та роботодавцю.

На підставі вищевикладеного можна дійти висновку, що для осіб, які відсутні в реєстрі застрахованих осіб, листки непрацездатності оформити неможливо. Вказані особи можуть отримати медичний висновок. В разі відсутності в лікаря можливості сформувати медичний висновок в електронній системі охорони здоров'я він може видати лікарняний листок у паперовій формі.

Варто окремо відзначити, що в умовах збройної агресії та великої кількості вимушено переселених осіб, в тому числі за кодоном, спрощено (в період запровадження воєнного стану та протягом 3 місяців після скасування такого) порядок отримання лікарняних листків за деякими категоріями непрацездатності (захворювання або травма загального характеру, догляд за хворою дитиною, вагітність та пологи, ортопедичне протезування).

Для оформлення листка непрацездатності можна зв'язатися зі своїм лікарем за допомогою месенджеру чи електронної пошти. Для формування медичного висновку про тимчасову непрацездатність лікарю надається підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності, зокрема медичний документ, в якому буде вказаний діагноз пацієнта, перекладений українською мовою.

Щодо вагітних жінок, то з тридцятого тижня вагітності, жінки мають право на формування листка непрацездатності з формуванням медичного висновку тимчасової непрацездатності без особистого прийому.

Для реалізації свого права жінка повинна повідомити свого лікаря (який вів вагітність) про бажання отримати вищевказані документи. В разі відсутності зв'язку з попереднім лікарем можна звернутися до іншого лікаря з наданням підтвердження терміну вагітності.

Отож, отримання листка непрацездатності можливе шляхом безпосереднього звернення до лікаря або, тимчасово, шляхом засобів електронного зв'язку з наданням копій необхідних документів.

Нормативні джерела:

Наказ МОЗ України «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 №1066.

Відповів на питання Олександр Корнага, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ

Джерело: Посібник «Воєнне» медичне право в запитаннях і відповідях.