Як довести, що один з батьків не приймав участі у вихованні дитини? Якими доказами?
Відповідь підготувала член Центру сімейного права США НААУ, адвокат АО «АФ «АКТІО»
Публікації лекторів
27.10.2022

Питання: Як довести, що один з батьків не приймав участі у вихованні дитини (не зустрічався з нею 7 років з власного бажання)? Якими доказами?

Відповідь: Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Тобто, кожен з батьків має дбати про те, щоб дитина була забезпечена необхідним харчуванням, одягом, відвідувала школу, а також проводити час з дитиною, займатися її вихованням та розвитком.

Відповідно до ч. 4 ст. 155 Сімейного кодексу України, ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом, зокрема позбавлення батьківських прав.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду, сформованій в постанові від 29.09.2021 року по справі № 459/3411/18, провадження № 61-10531св21, ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

Обставини доведення залежить від багатьох факторів, як то скільки дитині років, проживає другий із батьків в Україні чи закордоном тощо.

Відсутність участі одного з батьків у вихованні дитини можуть підтверджувати наступні докази:

  • характеристика на дитину з садочка/школи, в якій буде зазначено, що вихованням дитини займається одноособово один з батьків;
  • довідка з медичного закладу, в якій буде зазначено, що всі звернення стосовно дитини надходять виключно від одного з батьків;
  • квитанції про сплату коштів за садочок/школу, спортивні секції, придбання товарів для дитини;
  • довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів;
  • роздруківки телефонних дзвінків від відповідного оператора;
  • в разі перебування другого з батьків закордоном, надати інформацію про те, що особа не перетинала кордон протягом певного часу. Відповідна інформація витребовується в судовому порядку шляхом подання заяви про витребування доказів чи їх забезпечення;
  • фотографії з відпочинку, сімейних свят та інші.
  • заявити клопотання про виклик свідків, які в судовому засіданні підтвердять, що один з батьків не цікавиться життям дитини та не бере участі в житті дитини.