Як довести дохід та місце працевлаштування чоловіка за кордоном у справах по аліментам?
Відповідь на питання надала Анжеліка Архіпова, адвокат, член Ради Комітету з сімейного права НААУ
Публікації лекторів
26.10.2022

Аліменти не сплачуються взагалі або сплачуються за законодавством України, тобто мінімально від середнього заробітку в регіоні. А чоловік офіційно працевлаштований на території Польщі і отримує офіційно велику заробітну плату.

Між Україною та Республікою Польща укладений Договір про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах.

Відповідно до ст. 13 вищевказаного договору («Встановлення адрес та інших даних») установи юстиції Договірних Сторін надають за клопотанням допомогу при встановленні адреси осіб, які перебувають на їх території. Якщо в суді однієї з Договірних Сторін буде порушена справа про отримання аліментів від особи, яка перебуває на території іншої Договірної Сторони, установа юстиції тієї Договірної Сторони надає за заявою допомогу по встановленню місця праці і розміру заробітної плати особи, зобов'язаної до сплати аліментів.

Згідно ст. 498 ЦПК України у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі – іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено – Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

За змістом зі ст. 1 Угоди між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Республіки Польща на виконання п. 3 ст. 3 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах, підписаної 10.01.2011, яка набрала чинності для України 08.02.2011 у справах, які охоплюються Договором, встановлено, що під час передачі клопотань про надання правової допомоги на основі статті 4 Договору наступні органи зносяться між собою безпосередньо:

  • з боку України – Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, містах Києві і Севастополі;
  • з боку Республіки Польща – голови окружних судів Республіки Польща.

З наведених норм випливає, що у процесі розгляду судом України справи про стягнення аліментів з особи, яка перебуває на території Республіки Польща, позивачка (громадянка України) може звернутися до суду із клопотанням про направлення судового доручення про надання правової допомоги до компетентного органу Республіки Польща.

Таке клопотання може бути обґрунтоване, наприклад:

  • необхідністю витребування належних доказів для встановлення місця праці і розміру заробітної плати чоловіка (відповідача) за певний період;
  • необхідністю отримання інформації про місце проживання чоловіка (відповідача), його засобів зв’язку (телефон, e-mail) для направлення судових повісток.
  • неможливістю самостійно отримати запитувані докази.

У випадку задоволення клопотання суд України, який розглядає справу, подасть клопотання про надання правової допомоги через відповідне головне управління юстиції до голови окружного суду Республіки Польща, в окрузі якого має бути виконане клопотання.

Слід зазначити, що дружина (позивачка) буде зобов’язана надати суду України нотаріально засвідчений переклад на польську мову позовної заяви, доданих до неї документів, ухвал суду тощо.

Відповідний окружний суд Республіки Польща вживатиме заходи, направлені на отримання доказів щодо адреси, місця праці і розміру заробітної плати чоловіка (відповідача), після чого отримані докази будуть направлені суду України.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень є приклади таких звернень судів України із дорученням, зокрема: ухвала Косівського районного суду Івано-Франківської області від 29.06.2022 у справі № 347/978/22, ухвала Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 15.12.2021 у справі № 541/1823/21, ухвала Соснівського районного суду м. Черкаси від 16.09.2020 у справі № 703/1937/20 тощо.