Як бути у випадку, якщо чоловік-іноземець не дає згоду на розлучення знаходячись за кордоном та не збирається приїздити до України?
Відповідь на питання надала Анжеліка Архіпова, адвокат, член Ради Комітету з сімейного права НААУ
Публікації лекторів
27.10.2022

Відповідь: У даній ситуації першочергово слід встановити (1) право, яке застосовуватиметься до правових наслідків шлюбу, та

(2) підсудність справи.

Якщо виходити з того, що справа підсудна судам України (наприклад, шлюб був укладений на території України, або подружжя проживало разом на території України, або наявна інша підстава, встановлена ЗУ «Про міжнародне приватне право»), і до правових наслідків шлюбу застосовуватиметься право України, можна застосувати наступні положення.

  1. Відповідно до ч. 2 ст. 28 ЦПК України позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

Застосування даної норми вимагає наявності принаймні однієї з таких підстав:

  • Утримання позивачем малолітніх або неповнолітніх дітей;
  • Стан здоров’я чи інші поважні причини унеможливлюють звернення позивача до суду іноземної держави;
  • Подружжя має домовленість щодо розгляду позову про розірвання шлюбу за місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

Тобто за наявності однієї з вищенаведених підстав дружина – громадянка України може звернутися до суду за своїм зареєстрованим місцем проживання чи перебування на території України.

  1. Згідно ч. 9 ст. 28 ЦПК України позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред’являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Якщо позивачу (громадянину України) невідоме місце проживання чи перебування чоловіка (громадянина іноземної держави), тоді в позовній заяві вказується останнє місце проживання/перебування, яке відоме.

Зазвичай, суд у таких випадках здійснює заходи щодо розшуку чоловіка, який є іноземцем. У випадку, коли потрібних даних про чоловіка-іноземця не знайдено, розлучення в Україні здійснюється без його присутності.

Зокрема, у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 15.04.2020 у справі № 569/2295/19 (провадження № 61-14212св19) зазначено, що «повернення позовної заяви позивачеві із вказаних в оскаржуваних судових рішеннях підстав законом не передбачено, оскільки у разі встановлення того, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає її за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 ЦПК України, а у разі якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі».