Хто з медичних працівників має право на пенсію за вислугу років?
Вікторія Шевченко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ
Фахові коментарі
26.05.2023

Пенсія за вислугу років - це один з видів трудових пенсій. Розрахунок пенсії за вислугу років медичним працівникам пенсійний фон України визначає за формулою, що залежить від стажу та розміру заробітної плати. Він ураховує середньомісячний заробіток, який медичний працівник отримував перед зверненням за оформленням пенсії. Середньомісячний заробіток - за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд упродовж усієї трудової діяльності незалежно від перерв у роботі.

Пенсія за вислугу років для медичних працівників може бути призначена, якщо вони працювали за спеціальністю на посадах, передбачених Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років. При цьому не мають значення форма власності або відомча належність закладу охорони здоров’я, у якому працює медичний працівник, і тривалість робочого дня.

Зазначеним у вказаному Переліку медичним працівникам за потреби підсумовують стаж за періоди роботи в закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

Робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у закладах з надання психіатричної допомоги зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

Правом на пільгове обчислення страхового стажу користуються особи, які працювали у вищезазначених закладах до 01.01.2004 року. Надалі стаж обчислюється в одинарному розмірі - за даними системи персоніфікованого обліку.

Щоб отримати пенсію за вислугу років, медпрацівники повинні мати спеціальний стаж роботи. До 01.04.2015 він становив не менше ніж 25 років. З 01.04.2022 по 31.03.2023 – 29 років, з 01.04.2023 до 31.03.2024 – 29,5 років, з 01.04.2024 – вже 30 років.

Зверніть увагу, пенсія медичним працівникам за вислугу років призначається лише тому, хто звільниться з роботи, яка дає право на цей вид пенсії.

Медичним працівникам, що працюють на посадах лікарів і середнього медичного персоналу за сумісництвом пенсія за вислугою років не призначається.

Виплачувати пільгову пенсію за вислугу років медпрацівникам-сумісникам припиняють повністю. Вони не зможуть отримати навіть частку, пропорційну до зайнятості на посаді, що не дає права на такий вид пенсії.

Особа, якій призначена медична пенсія за вислугу років, має право працювати на роботі, що дає право на цей вид пенсії. Однак виплачувати пенсію за вислугу років медичному працівнику припинять. Поновлять виплати лише з наступного дня після звільнення.

Щоб отримувати пенсію за вислугу років, особа має працювати на посаді й у закладі, яких не передбачає Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, або не працювати взагалі.

Тож якщо особа вирішила повернутися на колишнє місце роботи, що дає право медичному працівнику на пільгову пенсію за вислугу років, вона має повідомити про це місцевий орган Пенсійного фонду України. Виплату пенсії припинять, а після звільнення з такої посади - поновлять.

Головне - не працювати на посадах, що зазначені в Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Лікарі та медичні сестри, яким нараховується пенсія за вислугою років медичних працівників, можуть працювати:

· технічними службовцями, реєстраторами медичними, сестрами-господинями

· робітниками - дезінфекторами, молодшими медичними сестрами з догляду за хворими, молодшими медичними сестрами, санітарками-буфетницями, фасувальниками медичних виробів тощо.

У такому разі працівники отримуватимуть як заробітну плату, так і пенсію за вислугу років.

Нормативні джерела:

1. Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII

2. Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV

3. Постанова Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.1993 № 909

4. Постанова Правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 25.11.2005 № 22-1

Підготувала Вікторія Шевченко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ