Вийшла друком історія адвокатури Слобожанщини «Замість себе вірю в суді бути…»: адвокати Слобожанщини у XVIII столітті»
Інформацію надано Центром досліджень адвокатури і права НААУ
Новини та події
23.12.2021

Центр досліджень історії адвокатури і права НААУ підготував історичне дослідження «Замість себе вірю в суді бути…»: адвокати Слобожанщини у XVIII столітті».

У книзі досліджено витоки і функціонування інституту адвокатури у Слобідській Україні протягом XVIII ст. , прослідковано загальноєвропейський контекст постання професії адвоката в Україні.

Вперше в історіографії досліджено особливості судоустрою і перебігу судового процесу на Слобожанщині в другій половині XVII–XVIII ст. та окреслено законодавчу базу, якою оперували слобідські судові установи, встановлено біографії адвокатів Слобожанщини найдавнішого періоду, тактики захисту, норми адвокатської етики, особливості захисту прав і гарантій адвокатської діяльності, які діяли у Слобідській Україні три століття тому

На основі широкого кола виявлених архівних джерел розглянуто участь адвокатів у майнових спорах та інших цивільних правовідносинах, а також у судових справах про загрозу здоров’ю, життю і честі клієнтів.

Вперше укладено список адвокатів, які брали участь у судових процесах на Слобожанщині у XVIII ст., та їхніх клієнтів. Укладено документальний додаток до нарису, що дозволяє ознайомитися із найбільш репрезентативними справами.

Видання зацікавить адвокатів, істориків, правників та широке коло читачів історичної літератури.