Всесвітній день боротьби з гепатитом
Цей день на Календарі дитинства позначила Сухая Марина, адвокат, член команди Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ.
Новини та події
28.07.2022
Щороку, 28 липня під егідою Міжнародного альянсу по боротьбі з гепатитом проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитами (World Hepatitis Day).

Дата проведення Всесвітнього дня боротьби з гепатитами вибрана на честь Дня народження Баруха Самюеля Блумберга, який отримав Нобелівську премію за відкриття вірусу гепатиту В і розробку першої вакцини проти нього. Метою цього Дня є інформування широких верств населення про загрозу захворювання на різні форми гепатиту.

Гепатит – це запалення печінки. Як правило, викликається вірусною інфекцією. Існує 5 основних вірусів гепатитів: A, B, C, D і E. Гепатит є одним з найбільш серйозних і поширених інфекційних станів на планеті, є глобальною проблемою в зв’язку з тягарем хвороби і смерті, з можливістю викликати спалахи і приводити до епідемічного поширення захворювання. Гепатити В і С викликають хронічний перебіг у сотень мільйонів людей, є основною причиною цирозу і раку печінки.

Причиною зараження гепатитами А і Е зазвичай стає вживання забруднених харчових продуктів або води. Гепатити В, С і D передаються парентерально, тобто в результаті контактів з інфікованою кров’ю: при переливанні зараженої крові, від одного члена сім’ї іншому, від матері дитині під час пологів, при сексуальних контактах. Про те, що гепатит — глобальна проблема охорони здоров’я красномовно свідчать наступні сумні факти: близько 1 мільйона щорічних смертельних випадків обумовлено вірусними гепатитами, кожна третя людина у світі (тобто близько двох мільярдів) інфіковані вірусом гепатиту В, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С. Більшість інфікованих людей не підозрюють про своє захворювання, на якому життєвому етапі у них може розвинутися важка або смертельна форма, і вони можуть передавати інфекцію іншим людям.

Не варто відмовлятися від вакцинації від гепатитів для новонароджених. За рекомендацією ВООЗ, усі новонароджені якнайшвидше мають отримати щеплення від гепатиту В. Бажано, щоб перша доза була введена протягом 24 годин після народження. Друга доза вводиться у 2 місяці, третя — у півроку.
Дуже важливо отримати усі три вакцини, адже від цього залежить рівень захисту дитини. Так, після першої дози вакцини, дитина має захист у 48% через місяць після вакцинації. Через два місяці після другого щеплення рівень захисту становить 91%, після третьої дози рівень захисту досягає 96%.
Якщо дитина не була вакцинована вчасно, вакцинація проводиться за схемою 0-1-6, тобто друга вакцина вводиться через місяць після першої, третя — на 6 місяць.

З 2000 року вакцина від гепатиту В є в календарі обов’язкових щеплень — її закуповує держава, а отже вакцинація є безоплатною. Вакцинація від ВГВ проводиться відповідно до календаря щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 16 вересня 2011 року № 595 "Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1159/19897 (https://bit.ly/3PCUssS).

Протягом 2004-2008 років охоплення вакцинацією дітей до 1 року в Україні сягало рекордних показників: від 84% майже до 98%. З 2009 року, через поширення антивакцинаторських ідей, батьки масово розпочали відмовлятися від вакцинації.

За 9 років такого тренду в Україні накопичилося близько 2,5 млн дітей, що не мають імунного захисту від гепатиту В. В групі найбільшого ризику — діти до 5 років — понад 1,1 млн дітей. Тобто кожен другий з цих дітей при зустрічі з інфекцією може захворіти на хронічний гепатит В і, як наслідок, отримати цироз або рак печінки.

Наказом МОЗ України від 15.01.2021 № 50 були затверджені затвердження стандартів медичної допомоги при вірусному гепатиті C у дітей (https://bit.ly/3baqE8a).

Запрошуємо адвокатів до закритої професійної групи Центр "Адвокат дитини": https://bit.ly/3JbSmNU