Відсутність коштів на виплату заробітної плати в умовах воєнного стану
Правовий порадник для працівників та роботодавців
Публікації лекторів
30.01.2023

Відсутність фінансово-господарської діяльності або коштів у роботодавця не виключає його вини в невиплаті належних звільненому працівникові коштів і не звільняє роботодавця від відповідальності, передбаченої ст.117 КЗпП (постанова Верховного Суду України від 21.01.2015 року у справі № 6-195цс14).

Відповідно до ч.ч.1, 2, 4 ст.10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Проте, відповідно до ч.3 ст.10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

Таким чином, існування обставини воєнного стану, фактів окупації та ведення бойових дій, а можливо також і знищення майна підприємства чи існування інших обставин, в тому числі існування дебіторської заборгованості, не спростовують факту існування заборгованості по заробітній платі і не звільняють від обов’язку виплати заробітної плати.

Проте, роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці та за несвоєчасне проведення розрахунку.

Отже, якщо роботодавець мав сплатити заробітну плату і не зробив цього, для прикладу, на момент звільнення працівника, то працівник має право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Матеріал підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права ВША НААУ

Публікації лектора:

1. Використання аутстафінгу персоналу українськими підприємцями. https://cutt.ly/39PhFDL

2. Значення робочого місця працівника для звільнення за прогул: практика Верховного Суду. https://cutt.ly/L9kPZLC

3. Звільнення за прогул. https://cutt.ly/X9kAwup

4. Написання заяви про звільнення за угодою сторін під психологічним тиском: практика Верховного Суду. https://cutt.ly/z9kP4mp