Відшкодування майнової шкоди, завданої війною (частина 1)
Матеріал
Новини та події
04.10.2022

Війна принесла на нашу землю багато лиха, а мільйони людей або були вимушені покинути свої домівки, або ці домівки зруйновані. Хто за це заплатить?

Процес відшкодування шкоди можна умовно поділити на 3 етапи:

1️. Фіксація завданої шкоди та збирання доказів.

2️. Подача позову до суду про відшкодування шкоди та розгляд судової справи.

3️. Виконання судового рішення.

ВАЖЛИВО: одразу зауважую, що це лише один з можливих шляхів відшкодування шкоди, адже деякі юристи розглядають можливість подачі позовів на території іноземних держав, де є арештовані активи рф. Окрім того, наразі розглядаються законопроекти щодо відшкодування шкоди за рахунок бюджетних коштів України, але лише в межах пошкодженої чи знищеної житлової нерухомості.

Тож, почнемо з того, як зафіксувати факт завданої шкоди та які докази слід збирати:

Перше, що повинен мати потерпілий – документальне підтвердження наявності у нього порушеного права. Наприклад, документи про право власності на зруйнований/пошкоджений будинок. Або документи, що підтверджують доходи ФОП у період до окупації та збройної агресії– якщо мова йде про недоотриманий дохід, втрачений у зв’язку із збройною агресією та окупацією. І так далі.

У подальшому – звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування щодо факту заподіяння шкоди внаслідок війни.

Рекомендую використовувати усі доступні шляхи:

ВАЖЛИВО: треба зберігати у себе докази таких звернень, докази їх отримання відповідними органами, а також відповіді та повідомлення, що будуть надходити за результатами їх розгляду.

Також ви маєте змогу самостійно фіксувати усі пошкодження шляхом залучення спеціалізованих та експертних організацій, які складуть звіт про технічне обстеження пошкодженого майна та розмір завданих збитків. Не зайвим буде збір фото пошкоджених/знищених об’єктів у стані, що був до збройної агресії, а також зробити такі фото-, відеозаписи після того, як завдано пошкодження. Обов’язково налаштовуйте на засобах фото- та відеозйомки відображення дати, прив’язку до геоданих тощо.

Важливо збирати свідчення із відкритих джерел, які підтверджують події, під час яких вам завдано майнової шкоди. Наприклад, повідомлення ЗМІ та органів влади про дати артилерійських обстрілів, дати початку окупації та офіційного звільнення населеного пункту, відеозаписи із соціальних мереж тощо.

За можливості – шукайте свідків, що були очевидцями подій, внаслідок яких вам завдано шкоду.

ПАМ'ЯТАЙТЕ, засоби доказування не є вичерпними: чим більше доказів ви зможете зібрати – тим краще задокументуєте факти заподіяння шкоди та розмір завданих збитків.

У підсумку ви маєте скласти своєрідний «пазл» із доказів, що доводять 4 обов’язкові елементи цивільного правопорушення:

  • факт заподіяння шкоди;
  • наявність протиправних дій збройних формування рф, внаслідок яких таку шкоду завдано;
  • причинно-наслідковий зв’язок між протиправними діями рф та фактом заподіяння шкоди;
  • наявність вини рф у заподіянні шкоди.

Про подальший етап відшкодування шкоди поговоримо у наступній публікації.

Джерело: Листи від адвоката. Телеграм-канал юридичного сервісу EasyDocs