Відповіді на трудові питання: Яким чином встановити факт трудових відносин?
Спільний проєкт Вищої школи адвокатури і Комітету з трудового права НААУ «Відповіді на трудові питання» Яким чином встановити факт трудових відносин? Питання заявника: «а якщо я пропрацював 2 роки в компанії, і тепер при звільненні я дізнався що ні я ні мій напарник не були працевлаштовані, і за нас не відраховували в казну. Чи маю […]
Новини та події
06.05.2020

Спільний проєкт Вищої школи адвокатури і Комітету з трудового права НААУ «Відповіді на трудові питання»

Яким чином встановити факт трудових відносин?

Питання заявника:
«а якщо я пропрацював 2 роки в компанії, і тепер при звільненні я дізнався що ні я ні мій напарник не були працевлаштовані, і за нас не відраховували в казну. Чи маю я право вимагати компенсацію втрачених 2 років стажу, неможливість взяти оплачувану відпустку, неможливість стати в центр зайнятості і отримувати допомогу по безробіттю?»

Відповідь адвоката:
Способом захисту порушеного права на працю може стати звернення до суду з позовною заявою про встановлення факту перебування у трудових відносин, а також стягнення відповідних сум. Виходячи зі змісту статей 21 та 24 Кодексу законів про працю України, трудовий договір може вважатися укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження не були видані, але працівника фактично допустили до роботи.

Для підготовки позову до суду необхідним буде збір доказів, які зможуть довести, що людина працювала в компанії. Це можуть бути інструктажі та підписи в журналах про ознайомлення з інструктажем, анкети, заяви, факт проходження медичного огляду, листування з роботодавцем та колегами, виплата заробітної плати і документи, що підтверджують факт отримання винагороди від роботодавця, покази свідків (охоронців, колег, контрагентів роботодавця) тощо.

Для прикладу у постанові від 08.10.2018 р. по справі № 553/954/17, Верховний Суд зробив висновок, що допит свідків (дитини позивача і працівників магазину) показують, що позивач виконувала обов’язки продавця, прибирала в магазині, збирала інкасаторську сумку, зачиняла магазин. Вказане свідчить про існування між сторонами трудових правовідносин. В іншій справі № 350/403/16-ц доказом існування трудових відносин став той факт, що позивач на власному автомобілі неодноразово привозив працівників до місця проведення ремонтних робіт, забезпечував їх будівельними матеріалами та обладнанням для робіт (дошками для влаштування настилів та поручнів, металевим риштуванням.

Окремо зауважимо, що відповідно до підпункту 1 пункту 13 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 295 від 26.04.2017 р., інспекторам праці забороняється виступати посередниками, арбітрами чи експертами під час розгляду індивідуальних або колективних трудових спорів. Вказане означає, що можна звертатися зі скаргою до Держпраці, однак працівники останньої не будуть виступати посередниками, арбітрами чи експертами під час розгляду індивідуальних або колективних трудових спорів.

Тож, для встановлення факту перебування у трудових відносинах з відповідною компанією-роботодавцем необхідно звернутися до суду із заявою «Про встановлення факту перебування у трудових відносинах» як факту, що має юридичне значення. Доказами у справі можуть бути пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів. Лише після встановлення факту перебування у трудових відносинах, звільнений працівник має право звертатися до Центру зайнятості.

Відповідь підготовлено Вікторією Поліщук, адвокатом, медіатором, Головою Комітету з трудового права НААУ