Відповідальність Росії за воєнні злочини в Україні: адвокати удосконалили знання в питаннях застосування міжнародних механізмів правосуддя
У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Публікації лекторів
25.04.2022
Понад 2 місяці Україна бореться із широкомасштабною збройною агресією росії. Ворог обстрілює мирне населення, руйнує житлові будинки та об'єкти інфраструктури, спричиняє величезні втрати, травмування, каліцтво та загибель людей, за що має нести найсуворішу відповідальність.

На платформі Вищої школи адвокатури НААУ проведено серію тематичних заходів з підвищення кваліфікації адвокатів на актуальні теми міжнародного гуманітарного права, міжнародного права прав людини та відповідальності у міжнародному праві за злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії.

Близько 2 тисяч адвокатів взяли участь у вебінарі на тему «Відповідальність Росії за воєнні злочини в Україні: справа у Міжнародному суді ООН та в інших міжнародних інстанціях», що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ 22 квітня 2022 року.
Метою участі є оволодіння адвокатами знаннями про ефективні механізми притягнення країни — агресора до відповідальності на міжнародному рівні та про правові інструменти протидії злочинам міжнародного характеру.

Лекторкою заходу виступила Ґаяне Нуріджанян – магістр права (Кембриджський університет), доктор філософії у галузі права (Університетський коледж Лондона), яка має чималий досвід роботи у Раді Європи, Європейському суді з прав людини та Міжнародному кримінальному суді, а також значний досвід проведення наукових досліджень з міжнародного права та прав людини.

Згідно з програмою заходу лектор розкрила поняття відповідальності у міжнародному праві, окреслила її різновиди та міжнародні інстанції, до яких можливо звертатися задля ефективного захисту порушених прав.
Наголосом в цій частині доповіді є те, що за міжнародний злочин відповідальність несе як держава, винна в його вчиненні, так і особи чи групи осіб, які брали участь у злочинних діяннях.

В аспекті міжнародно — правової відповідальності держави Ґаяне Нуріджанян висвітлила юрисдикцію та функції Міжнародного суду ООН (Гаага) та Європейського суду з прав людини (Страсбург). Розкриваючи засади міжнародної кримінальної відповідальності індивідів лектор приділила увагу юрисдикції та функціям Міжнародного кримінального суду (Гаага) та Міжнародних кримінальних трибуналів ad hoc (Гаага, Аруша, Фрітаун)

Під час вебінару Ґаяне Нуріджанян розповіла про історію створення Міжнародного суду ООН, його юрисдикцію, функції, етапи розгляду справи в Суді.

На прикладі справи “Україна проти Росії” в Міжнародному суді ООН за позовами, поданими у 2017 та у 2022 р.р., лектор схарактеризувала підстави здійснення юрисдикції, етапи розгляду, критерії звернення та вимоги, заявлені Україною МС ООН.
Доповідь лектора охопили правові аспекти справи “Україна проти Росії (2022)”, слухання в якій відбулося 7 березня 2022 р. про застосування тимчасових заходів захисту, підкресливши наступні ключові критерії:

◾️ Юрисдикція prima facie — існування спору щодо тлумачення чи застосування конвенції;
◾️ Обґрунтованість прав, які є предметом позову;
◾️ Зв’язок між запитуваними заходами захисту та правами, що є предметом позову;
◾️ Реальний та неминучий ризик завдання непоправної шкоди правам, що є предметом позову.
Важливим під час заходу став розлогий коментар лектора щодо наказу Міжнародного суду ООН від 16 березня 2022р. у справі “Україна проти Росії (2022)”, за змістом якого:
◾️ рф повинна негайно зупинити військові дії на території України, розпочаті 24 лютого 2022 р.:
◾️ рф повинна забезпечити, щоб будь-які військові угрупування та інші організації, що діють під її контролем, утримувались від будь-яких військових дій на території України;
◾️ обидві сторони повинні утриматись від будь-яких дій, що можуть погіршити або продовжити спір, або ж ускладнити його вирішення судом.
◾️ наказ Суду є обов’язковим до виконання.

Увагу та зацікавленість учасників привернули принципи індивідуальної кримінальної відповідальності за вчинення міжнародних злочинів, їх специфічні ознаки, а також юрисдикція Міжнародного кримінальному суду щодо розслідування міжнародних злочинів в Україні, вчинених росією.

Варто відзначити, що поняття міжнародного злочину за міжнародним правом (злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії) та шляхи забезпечення кримінальної відповідальності за міжнародні злочини, вчинені на території України є предметом фахового обговорення під час окремого тематичного вебінару “Міжнародні злочини: визначення, відмінності, кримінальна відповідальність”, що проводить Ґаяне Нуріджанян у Вищій школі адвокатури НААУ.
📌 Деталі та реєстрація: https://bit.ly/39bTtiZ

В завершення лекції Ґаяне Нуріджанян відповіла на запитання аудиторії щодо практики застосування механізмів кримінального переслідування збройної агресії росії проти України та прокоментувала актуальні питання діяльності міжнародних судових установ.

Адвокати подякували лектору за важливі та практично необхідні знання і навички, високу фаховість і експертність виступу, відзначили змістовність, структурованість та практичну орієнтованість навчального матеріалу.

Вебінари у Вищій школі адвокатури НААУ слугують платформою підвищення професійної кваліфікації та осередком згуртованості і підтримки адвокатів, адже під час заходу колеги мають можливість обмінятися теплими словами підтримки, висловити віру в Українську армію, Державу і Народ, впевненість в перемогу України у війні, а також у справедливу і найсуворішу відповідальність Росії за воєнні злочини, вчинені в Україні.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Ґаяне Нуріджанян та всім адвокатам, які долучилися до участі у вебінарі.
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні.