Відновлення та зупинення досудового розслідування в один день. Законно чи ні?
Матеріал
Новини та події
06.10.2022

Напевно, кожен адвокат, що практикує у сфері кримінального права та процесу, зустрічався у своїй діяльності з процесуальним рішенням про зупинення досудового розслідування.

І напевно, значний відсоток із них хоча б раз перетинався з таким явищем, як прийняття рішення про відновлення досудового розслідування та його наступне зупинення, що відбувається в один і той самий день.

1) Чи законні такі дії сторони обвинувачення та прийняті нею процесуальні рішення?

2) Чи варто оскаржувати такі постанови?

3) Яким чином це можна використати з метою захисту інтересів клієнта?

Давайте спробуємо розібратися.

Нормативно зупинення та відновлення досудового розслідування регулюється Главою 23 КПК України (ст.ст. 280-282). А от щодо можливості чи не можливості прийняття таких процесуальних рішень в один і той самий день, необхідно уважно читати ст. 219 КПК України, а якщо точно, то її п’яту частину.

Відповідаючи на перші два питання, можу констатувати, що все не так однозначно.

А все тому, що відповідь на ці питання прямо пов’язана з тим, коли саме були прийняті такі рішення – до чи після 01.05.2022 року, коли набрав чинності Закон України від 14.04.2022 року № 2201-ІХ «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану».

Нагадаю, що цим Законом до КПК України було внесено ряд змін, як відверто невдалих, так і по-справжньому влучних та ефективних.

У своїй минулій статті я наводив приклад невдалої законотворчої діяльності, що була здійснена цим Законом, а цього разу хочу зосередити увагу на прикладі дуже вдалого корегування норми права, коли одним словосполученням із п’яти слів одна і та сама ситуація перетворюється із неможливої або незаконної на можливу, законну та врегульовану.

Нагадаю, що до 16.03.2018 року в КПК України діяла норма, передбачена частиною 3 ст. 219 цього Кодексу, відповідно до якої «Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею або винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею».

З 16.03.2018 року Законом України від 03.10.2017 № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» випадок скасування постанови про зупинення досудового розслідування слідчим суддею законодавець виділив в окремий абзац ч. 3 ст. 219 КПК України та кардинально змінив підхід щодо обчислення строку досудового розслідування, а саме — що в такому випадку строк від зупинення досудового розслідування до скасування цього рішення зараховується до загальних строків.

Після цих змін перспектива можливого оскарження рішення про зупинення слідства заграла новими барвами та стала більш актуальною для сторони захисту.

Що ж стосується першого абзацу ч. 3 ст. 219 КПК України, то вона за своїм змістом і сутністю майже не змінилася. Єдине, що між словами «до» і «винесення» загубилось слово «дня», але на розуміння суті норми це не вплинуло, хіба що додало легкої невизначеності та можливості довільного її тлумачення.

У подальшому, внаслідок чергових змін до КПК України, які були внесені Законом України від 22.11.2018 року № 2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» частина 3 ст. 219 КПК України стала частиною 5 ст. 219 цього Кодексу. Більше нічого не змінилося, а тому це жодним чином ні на що не вплинуло.

У такому вигляді ч. 5 ст. 219 КПК України існувала до 01.05.2022 року і до цього дня рішення про зупинення досудового розслідування, що приймалось стороною обвинувачення одразу, тобто, в той самий день, що і рішення про відновлення цього розслідування (саме після відновлення, а не навпаки) було незаконним і могло бути оскарженим на цій підставі, чим особисто я дуже активно займався при нагоді.

Для того, щоб зрозуміти значимість та потребу оскарження такого рішення, потрібно розуміти практичну сторону того, як, коли і для чого воно приймається. Зазвичай і головним чином рішення про зупинення досудового розслідування приймається з єдиною метою – зберегти строк досудового розслідування, який після повідомлення особі про підозру неминуче веде свій відлік до нуля, а його закінчення вимагає від сторони обвинувачення або звернення до суду з обвинувальним актом або закриття кримінального провадження.

Але, що робити, коли сторона обвинувачення так і не здобула переконливих доказів, достатніх для складання обвинувального акта, а продовжувати строки вже немає куди, бо вичерпані всі передбачені законом граничні терміни?

Ось якраз тут і стає в нагоді рішення про зупинення досудового розслідування, яке дозволяє офіційно поставити перебіг строку на невизначену паузу.

Саме тому оскарження такого рішення має дуже велике значення, бо його успіх фактично дозволить одномоментно і безповоротно обнулити залишок строку, або й взагалі зробити його значення від’ємним.

Тепер, більш детально про відновлення слідства та зупинення в один день.

Якщо уважно та буквально читати ч. 5 ст. 219 КПК України у редакції, що діяла до 01.05.2022 року, то стає очевидним і зрозумілим, що прийняття процесуального рішення про зупинення досудового розслідування зупиняє перебіг процесуального строку досудового розслідування, а прийняття процесуального рішення про відновлення досудового розслідування, відповідно, перебіг його процесуального строку відновлює.

Тобто, фактично останнім днем перебігу процесуального строку досудового розслідування є день, що передує дню, у який було прийнято рішення про зупинення досудового розслідування, а днем відновлення (продовження) його перебігу є день, у який було прийнято рішення про відновлення досудового розслідування.

Відповідно – день прийняття рішення про зупинення досудового розслідування до його строку не зараховується, а день прийняття рішення про відновлення досудового розслідування – зараховується.

Крім того, варто зазначити, що згідно з ч. 5 ст. 280 КПК України після зупинення досудового розслідування, проведення слідчих (розшукових) дій не допускається, крім тих, які спрямовані на встановлення місцезнаходження підозрюваного.

І от якщо слідчий чи прокурор спочатку приймає рішення про відновлення досудового розслідування та, прагнучи зберегти строки, в той самий день приймає рішення про його зупинення виникає дуже неоднозначна ситуація – так званий процесуальний вакуум.

З одного боку, це неминуче викликає конфлікт процесуальних строків, оскільки строки досудового розслідування в цей день і включаються в загальний строк, визначений ст. 219 КПК України, і одночасно не включаються, а тому його просто стає неможливо порахувати.

З іншого боку, всі слідчі (розшукові) дії, що були проведені у цей день і не пов’язані з розшуком підозрюваного, автоматично підпадають під сумнів їх законності, адже фактично вони проведені у день, коли досудове розслідування було зупинене та в день, який не включається у строки досудового розслідування, а отже, поза межами цього строку, що є абсолютно неможливо і незаконно.

Як ми всі пам’ятаємо, сумніви завжди мають тлумачитися на користь сторони захисту, що є однією з ключових тез презумпції невинуватості. А тому, оскаржувати такі рішення було варто, навіть попри те, що на стадії досудового розслідування слідчі судді з високою ймовірністю не ризикнули б приймати рішення на користь сторони захисту, адже попереду ще досить довгий шлях, на якому мінімум три ланки судової влади України і одна міжнародна.

Все змінилося з 01.05.2022 року, коли набрали чинності зміни до КПК України, що були внесені вищезгаданим Законом.

До абзацу першого частини п’ятої статті 219 КПК України стосовно правил обчислення строків досудового розслідування у випадку прийняття рішень про його зупинення та відновлення законодавець додав лише п’ять слів — «крім дня прийняття відповідної постанови», і вищеописана ситуація змінилася з точністю до навпаки.

У нині діючій редакції вказана норма викладена наступним чином: «Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею, крім дня прийняття відповідної постанови та дня повідомлення підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування».

Так, це суттєво змінило принцип обчислення строків досудового розслідування, бо тепер у кожному кримінальному провадженні, що ще не було направлено до суду, як мінімум додалося по одному дню у який були прийняті рішення про зупинення досудового розслідування. А у деяких кримінальних провадженнях таких рішень набереться по десять і більше.

Проте варто констатувати, що на даний час такі зміни суттєво спростили життя сторони обвинувачення.

Якщо раніше для того, щоб сплив лише один день строку, необхідно було приймати рішення про зупинення досудового розслідування не раніше як на наступний день після його відновлення, до чого могли додуматися далеко не всі слідчі і прокурори, які приймали такі рішення в один день і тим самим давали стороні захисту підстави для оскарження. То на даний час і день зупинення, і день відновлення включаються у строки досудового розслідування, а тому прийняття таких рішень в один день не містить більше жодних ризиків для кримінального провадження і його результатів.

Ось це я називаю по-справжньому якісною законотворчою діяльністю. Мінімум слів, максимум ефективності і жодної конкуренції норм чи іншого негативного впливу на інші норми КПК України.

Підсумки:

Захисникам, які беруть участь у довготриваючих кримінальних провадженнях, що ще не потрапили на стадію судового розгляду, або потрапили, але остаточного рішення у справі ще не прийнято, та у яких з тих чи інших підстав в один день приймались рішення про відновлення та зупинення досудового розслідування, раджу уважніше придивитись до цих рішень, порахувати строки і пам’ятаючи про положення ст. 5 КПК України спробувати їх оскаржити з підстав, описаних у цій статті вище.

Аналогічні рішення, що прийняті після 01.05.2022 року, на жаль, з наведених підстав оскаржувати не має сенсу і необхідно шукати інші причини та підстави. Їх насправді може бути не так вже й мало. Але якщо вони є, то оскарження рішення про зупинення досудового розслідування є дуже дієвим інструментом захисту у кримінальному провадженні, тому не раджу ним нехтувати.

Виведення постанови про зупинення досудового розслідування у категорію незаконних процесуальних рішень може вплинути як на строки досудового розслідування, так і на зібрані у кримінальному провадженні докази.

Матеріал підготував

старший партнер АО «АССЕРТОР», адвокат Андрій Іванець