Відкриті бази даних як докази та джерело інформації
Полотнянко Оксана адвокат, Голови Секції захисту персональних даних та права на доступ до інформації Комітету захисту прав людини НААУ Із моменту набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» з’явилася велика кількість відкритої інформації офіційного характеру. Відповідно до цього Закону України, публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких […]
Новини та події
22.03.2021

Полотнянко Оксана

адвокат, Голови Секції захисту персональних даних та

права на доступ до інформації Комітету захисту прав людини НААУ

Із моменту набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» з’явилася велика кількість відкритої інформації офіційного характеру.

Відповідно до цього Закону України, публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом. Публічна інформація є відкритою, крім випадків, установлених законом.

Що таке відкрита інформація?

Це публічна інформація у форматі, придатному для автоматизованої обробки електронними засобами без участі людини. Найлегше її знайти на Єдиному державному порталі відкритих даних. Відкриті реєстри – це бази даних, користуватися якими може кожен охочий. На порталі існує понад 33 тисячі наборів даних, які посортовано за розпорядниками та групами. Відкриті дані – це питання довіри та безпеки бізнесу.

Сфера відкритих даних — важливий компонент цифрової трансформації держави. Найближчим часом Мінцифри спільно з партнерами запустять портал «Дія. Відкриті дані», де в режимі й онлайн, і офлайн можна буде пройти дистанційне навчання, зокрема прослухати серію практичних тренінгів для різних аудиторій.

У сучасному світі відкриті реєстри дають змогу безпечно вести підприємницьку діяльність за рахунок своєчасного викриття недобросовісних бізнес-партнерів.

Електронні реєстри – це інформаційні ресурси, які містять інформацію, документи, різні відомості в систематизованому вигляді. Утримання реєстру визначається реєстратором, тобто тим, хто заповнює та адмініструє (підтримує) ресурс.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 р. № 835 затверджено Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних

  • Довідник підприємств, установ (закладів) та організацій розпорядника інформації та організацій, що належать до сфери його управління, у тому числі їхніх ідентифікаційних кодів, офіційних веб-сайтів, адрес електронної пошти, телефонів та адрес.

  • Інформація про організаційну структуру розпорядника інформації.

  • Нормативи, які затверджують та які підлягають оприлюдненню відповідно до закону розпорядником інформації.

  • Переліки національних стандартів, відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних із нею процесів або методів виробництва чи інших об’єктів вимогам технічних регламентів.

  • Звіти, у тому числі щодо задоволення запитів на інформацію.

  • Інформація про систему обліку, види інформації, яка зберігається розпорядником.

  • Реєстр наборів даних, що перебувають у володінні розпорядника інформації.

  • Адміністративні дані, значенні в Законі Україну «Про державну статистику», які збирають (обробляють) та які підлягають оприлюдненню відповідно до вимог закону розпорядником інформації.

  • Нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньо організаційних), прийняті розпорядником інформації, проекти нормативно-правових актів, інформація, визначена законодавством про засади регуляторної політики.

  • Інформація про нормативно-правові засади діяльності.

  • Фінансова звітність суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки.

  • Переліки регуляторних актів із зазначенням дати набрання чинності, терміну проведення базового, повторного та періодичного відстеження їхньої результативності та інформації про місце їхнього оприлюднення.

  • Річні зведені основні фінансові показники виконання фінансових планів підприємств державного та комунального секторів економіки.

  • План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів із зазначенням видів і назв проектів, цілей їхнього прийняття, термінів підготовки проектів, найменування органів і підрозділів, відповідальних за розроблення проектів регуляторних актів, дату їхнього внесення на розгляд регуляторного органу та посилання на місце оприлюднення.

  • Інформація про отримане майно (обладнання, програмне забезпечення) у межах міжнародної технічної допомоги.

Адвокат, здійснюючи захист особи, бажає ознайомитися зі справою в повному обсязі, часто потрібна інформація з додатковим доступом. Наприклад, дані про власника нерухомості.

Відповідно до ч. 3 ст. 32 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів Національної поліції, органів прокуратури, органів Служби безпеки України, Національного банку України, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції, приватних виконавців, адвокатів, нотаріусів інформація з Державного реєстру прав у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом, надається за суб’єктом права чи за об’єктом нерухомого майна в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав, за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису. Порядок доступу до Державного реєстру прав визначається Кабінетом Міністрів України, крім випадків, передбачених Законом.

Доступ адвокатам надають на підставі договору про надання доступу до інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, укладеного між адвокатом та адміністратором Державного реєстру прав, яким є ДП «Інформаційний центр». Укладення такого Договору відбувається шляхом приєднання адвокатів до умов Договору. Для приєднання до цих умов та отримання доступу до Державного реєстру прав адвокату необхідно заповнити та направити на адресу ДП «Інформаційний центр» або його філій заяву про приєднання до умов Договору. Таку заяву надсилають за місцезнаходженням робочого місця адвоката, яке зазначено у відомостях Єдиного реєстру адвокатів України.

Інформацію, отриману адвокатом під час доступу до Державного реєстру прав та/або реєстрів, оформляють у вигляді інформаційної довідки, що формується окремо щодо кожного об’єкта нерухомого майна чи суб’єкта речових прав на нього згідно із заданими критеріями пошуку. Інформаційну довідку засвідчують підписом користувача, скріплюють його печаткою (за наявності) та залишають у відповідній справі, у зв’язку з якою здійснено пошук інформації.

Електронні докази подають в оригіналі або в електронній копії. Копію електронного доказу слід засвідчити електронним цифровим підписом, а також указати наявність оригіналу такого доказу чи його місцезнаходження. Учасники справи мають право подавати електронні докази в паперових копіях із засвідченням таких копій відповідно до ДСТУ.

Чи є відомості з інтернету належним доказом у судовому процесі?

Незважаючи на те, що правове закріплення на нормативному рівні електронні докази в цивільному процесі отримали відносно недавно, однак у судовій практиці їхнє застосування трапляється вже протягом тривалого часу. Подавати до суду електронні докази рекомендую в електронній та паперовій копіях. Перед використанням доказів слід зробити фіксацію електронного доказу. У фіксації може допомогти експертна установа, онлайн-сервіси, власний огляд та протоколи фіксації. Зазвичай використовують декілька джерел фіксації кожного доказу.

Щодо інформації про земельні ділянки

Інформація про земельні ділянки стала відкритою. Пошук здійснюється за кадастровим номером або за місцезнаходженням земельної ділянки. Загальнодоступною стала інформація щодо:

таких відомостей про земельну ділянку, як кадастровий номер, цільове призначення, форма та право власності, площа земельної ділянки;

відомостей про власників ділянок.

Доступ до Єдиного державного реєстру МВС став відкритим для громадян (Закон України «Про дорожній рух» доповнили статтею 34-1). У Реєстрі інформацію можна знайти за фізичними та юридичними особами; за номерним знаком пошук неможливий. Витяг із Реєстру Єдиного державного реєстру МВС уключає таку інформацію: марка та модель автомобіля, рік випуску, дата реєстрації та об’єм двигуна. У відомостях, що надаються з реєстру, не зазначається номерний знак транспортного засобу

Проблеми майнових реєстрів

Публічна кадастрова карта України:

1. Неможливість пошуку інформації про земельні ділянки за адресою.

2. Відсутність інформації про підставу власності (не вказано, коли і як землю оформили у власність).

3. Відсутня можливість пошуку земельних ділянок за індивідуальним податковим номером власника ділянки або його прізвищем, ім'ям, по батькові.

Єдиний державний реєстр МВС:

1. Надається інформація про всіх осіб-власників з однаковим прізвищем, ім'ям, по батькові.

2. Пошук автомобільного транспорту за номерним знаком неможливий.

У грудні 2019 року відкрили дані реєстру ДАБІ, а в червні 2020 Мінцифри запустила новий Реєстр будівельної галузі. На основі цих даних створили сервіси Urbandata та чатбот Dabibot, завдяки яким будь-хто може перевірити дозволи на будівництво. А інвестори можуть уникнути вкладень у ризикові об’єкти нерухомості, скориставшись сервісами Monitor, Estate, Bild.ua.

Отже, відкриті бази даних підвищують рівень прозорості та підзвітності органів державної влади, сприяють підняттю якості надання публічних послуг, а також стимулюють розвиток бізнесу та створення нових соціально корисних сервісів.