Відеоконференцзв’язок. Реалізація можливості участі у судовому засіданні поза межами приміщенням суду
Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області
Публікації лекторів
24.08.2022

Підсистема відеоконференцзв'язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції:

— поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів;

— у приміщенні іншого суду — за допомогою технічних засобів суду;

— в установі попереднього ув'язнення, установі виконання покарань або медичному закладі — за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв'язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті.

Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв'язку, для роботи із системою відеоконференцзв'язку.

Важливо! Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Авторизацію у підсистемі відеоконференцзв'язку можливо здійснити через:

— комунікаційну платформу EASYCON https://easycon.com.ua/

— кабінет адвоката НААУ розділ відеоконференції https://lk.unba.org.ua/profile/video

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

Перед відеоконференцією виконайте наступні інструкції:

  1. Закрийте всі програми, які можуть використовувати камеру, динаміки та мікрофон. Відкладіть мобільні телефони подалі від динаміків.
  2. Перевірте налаштування обладнання.

3 Якщо потрібна конференція ще не розпочалася, очікуйте на запрошення від Організатора на цій сторінці.

Якщо триває конференція, в якій Ви приймаєте участь, знайдіть її в переліку та натисніть кнопку "Увійти до конференції"

Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи.

У разі сплати стороною відповідного судового збору відповідальна особа суду за заявою сторони засобами підсистеми ЄСІТС:

  • надає особі доступ до відеозапису судового засідання в Електронному кабінеті користувача;
  • надає запис на оптичному диску у вигляді файлу.

Реєстрація на майбутні заходи лектора:

Вебінар: “Електронне судочинство: навички роботи адвоката з електронними сервісами” https://bit.ly/3IT9kkj

Вебінар “Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу. Огляд судової практики” https://bit.ly/3QZCalL